N-VA wetsvoorstel goedgekeurd: hypothecair krediet voor woonboten wordt mogelijk

Op 24 januari 2012

Doordat horecaschepen, woonboten en 'varend erfgoed' tot nu niet in het scheepvaartregister opgenomen konden worden, konden ze niet als onderpand gebruikt worden bij een hypothecaire lening. "Wie een woonboot wilde kopen of een aangemeerd schip tot een horecazaak wilde ombouwen, kon bijna niet anders dan een duur persoonlijk krediet aangaan," aldus Peter Dedecker.

Dat is voorbij: dankzij het wetsvoorstel van Dedecker kunnen eigenaars binnenkort ook een woonkrediet krijgen voor een woon- of horecaboot. Wonen op het water wordt trouwens steeds meer trendy, door de nieuwe projectontwikkelingen in de dokken van Gent en Antwerpen.

Erfgoed beschermen

Peter Dedecker: "In mijn wetsvoorstel worden ook woon-, theater- en expositieschepen en historische schepen opgenomen. Bij deze laatste categorie zitten ook tal van schepen van cultuurhistorisch belang. De mogelijkheid om een hypotheek te nemen, biedt extra mogelijkheden om ons varend erfgoed te beschermen en kan een impuls zijn voor wonen op het water, zoals in de Oude Dokken in Gent. Het verlaagt ook de drempel om te investeren in een drijvende horecazaak."

Dedecker ziet ook nog andere voordelen in zijn voorstel: "De Belgische kredietsector kan hier alleen maar baat bij hebben. Nu vluchten kandidaat-eigenaars vaak naar Nederland of Frankrijk om hun schip te registeren en sluiten ze daar een hypothecaire lening af. Die scheepsvlucht een halt toeroepen kan ook een positief effect hebben op de werkgelegenheid in de Belgische scheepswerven die deze schepen verbouwen en uitrusten én op hun toeleveranciers."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is