N-VA wil betere luchtkwaliteit voor álle Gentenaars, zonder knips

Op 29 augustus 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

Vandaag raakten nieuwe metingen bekend van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in opdracht van het stadsbestuur over de luchtkwaliteit in het Gentse stadscentrum.
 

Lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt:
“We zijn blij dat de luchtkwaliteit aan de meetpunten in het gebied binnen de kleine ring R40 verbeterd is. Daarmee volgt onze stad de Vlaamse trend: de gemiddelde luchtkwaliteit gaat er in Vlaanderen op vooruit.”
 

“Maar de hoeraberichten dat Gent het dankzij zijn circulatieplan dubbel zo goed doet als de rest van Vlaanderen moeten we echt wel met een flinke korrel zout nemen. Want wat meteen opvalt is dat er buiten de R40 helemaal niet gemeten is. Nochtans is heel wat verkeer uit de binnenstad gewoon afgewenteld op die Gentse rand rond de R40, denk bijvoorbeeld maar aan de Brusselsesteenweg in het centrum van Ledeberg. Blijkbaar is de luchtkwaliteit van de Gentenaars buiten het centrum niet belangrijk genoeg om te meten. Met N-VA willen we een grondige analyse voor het hele Gentse grondgebied, niet alleen in de omgeving van de knips waar het autoverkeer werd verboden,” stelt Anneleen Van Bossuyt.
 

“Met N-VA willen we vanzelfsprekend ook de best mogelijke luchtkwaliteit, maar dan wel voor álle Gentenaars. En daar hebben we de knips uit het circulatieplan helemaal niet voor nodig,” aldus Van Bossuyt, “We kiezen voluit voor een andere aanpak: mensen verleiden in plaats van verplichten. Daarom willen we fors investeren in verkeersgeleiding en in de uitbouw van de alternatieven voor de privéwagen: deelfietsen, deelauto’s, collectieve taxi’s, openbaar vervoer, aantrekkelijke P+R-parkings, enz. Dat heeft het huidige stadsbestuur de afgelopen jaren nagelaten, met als gevolg dat veel mensen onze mooie stad en haar handelaars nu links laten liggen. Ook de invoering van een lage-emissiezone, met de nodige flankerende maatregelen, kan de luchtkwaliteit ten goede komen.”  
 

“Vanuit Vlaanderen krijgt Gent alvast extra steun om in te zetten op de alternatieven voor de wagen. Minister Weyts kondigt net vandaag aan dat er extra budget komt voor een betere bediening van een aantal bestaande bus- en tramlijnen (o.a. lijn 1 en 3) en voor een extra buslijn tussen Gent-Sint-Pieters en het Arteveldepark aan de Ghelamco Arena. Dat is een goeie zaak en een bewijs dat De Lijn wel degelijk investeert in Gent. Ruim tachtig procent van de Gentenaars is volgens de recentste Stadsmonitor ten andere tevreden over het aanbod qua trams en bussen in hun buurt,” besluit Van Bossuyt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is