N-VA x3 op gemeenteraad september: vuilniszakken per stuk, langkampeerders niet wegjagen uit Blaarmeersen, en fluisterplekken op speelplaatsen.

Op 28 september 2021
  • Vuilniszakken per stuk

Anneleen Van Bossuyt legt een raadsbesluit voor dat de verkoop van IVAGO vuilniszakken per stuk moet mogelijk maken. Daar zijn twee goede redenen voor.

Anneleen Van Bossuyt, fractieleider N-VA Gent: “De eerste is de strijd tegen sluikstorten waar we alle middelen moeten inzetten die mogelijk zijn. Want de trend in onze stad is negatief: in 2020 33% meer sluikstortmeldingen en 160 ton meer sluikstortafval. De verkoop van losse afvalzakken kan sommigen aanzetten toch hun afval in een reglementaire zak te steken. De tweede reden is om mensen in armoede tegemoet te komen. Voor sommige mensen en gezinnen kan de aankoop van een volledige rol vuilniszakken een financiële drempel zijn en een aanbod per stuk (0,3 euro voor een grote pmd-zak en 1,84 euro voor een grote restafvalzak) kan hieraan verhelpen.”

 

  • Langkampeerders op camping Blaarmeersen

Ronny Rysermans vraagt naar de plannen voor de camping Blaarmeersen. De Stad Gent en Farys zoeken een private uitbater om er een moderne gezinscamping van te maken.  Maar recent bleek dat de langkampeerders plots te horen kregen dat ze tegen het einde van het jaar hun staanplaats moeten ontruimen. 

Ronny Rysermans, gemeenteraadslid: ”We begrijpen dat er werken moeten gebeuren en dat een nieuwe uitbater veranderingen meebrengt. Maar dat belet niet dat het stadsbestuur en Farys weinig of geen rekening hebben gehouden met deze mensen. Ik ben ter plaatse gaan praten met de mensen en dit valt hen zwaar, vooral omdat ze niet weten of ze nog ooit zullen mogen terugkeren. Ik zal schepen Bracke vragen om te zorgen voor een oplossing. Ook voor langkampeerders moet er plaats blijven op de Blaarmeersen.”

 

  • Fluisterplekken voor speelplaatsen

Els Roegiers tenslotte stelt voor om te investeren in fluisterplekken op speelplaatsen.

Els Roegiers, gemeenteraadslid: “De speelplaats kan voor sommige kinderen een bijzonder drukke en (over)prikkelende omgeving zijn. Sommige scholen voorzien daarom een stilteplek, bijvoorbeeld via een stiltecaravan op een basisschool in Duffel of recent de (F)luisterwagon ‘Chilly Wheely’ in een basisschool in Aalst. Dat moet ook in Gentse scholen kunnen en ik vind het belangrijk dat we daar als stadsbestuur actief aan meewerken.”

Concreet vraagt raadslid Roegiers om zowel voor de eigen stedelijke als voor de scholen van de andere onderwijsnetten een aanbod uit te werken. Voor het stedelijke net kan dit via een bevraging van de scholen en het in kaart brengen van de interesse, wensen en noden. Voor de niet-stedelijke scholen kan dit via een subsidiereglement waarbij de stad een deel van de kosten op zich neemt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is