Na de tijdelijke coronacrisismaatregelen. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Nood aan een Gents economisch relanceplan”

Op 9 september 2020, over deze onderwerpen: Economie & Werk

De coronacrisis zet ook de Gentse economie sterk onder druk. De werkloosheidscijfers gaan in stijgende lijn. Veel ondernemingen en hele sectoren (evenementen, toerisme, …) zitten nog altijd in zwaar weer en kampen met grote omzetverliezen. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Het stadsbestuur heeft aan het begin van de crisis een aantal goede tijdelijke maatregelen genomen, zoals het kwijtschelden of opschorten van belastingen. Met N-VA hebben we die voluit gesteund. Maar nu is het tijd om op langere termijn te denken. Er moet een relanceplan komen om onze ondernemingen en handelszaken structureel te ondersteunen in deze moeilijke periode.”

“De prioriteiten van het stadsbestuur op economisch vlak beantwoorden niet aan wat ondernemers en handelaars dit moment nodig hebben”, zegt Van Bossuyt. “Er moet zuurstof gegeven worden, zowel door structurele maatregelen als door een positieve en stimulerende manier om naar ondernemen te kijken. En daar ontbreekt het aan. Ten eerste houdt men vast aan een flinke verhoging van de bedrijfsbelasting met 1,3 miljoen euro. Ten tweede wil men onverminderd doorgaan met het invoeren van praktijktesten. Bovendien heeft de stad haar eigen begroting niet op orde: de te verwachten dalende inkomsten zijn nog altijd niet meegerekend in het meerjarenbudget 2020-25. Geen goede uitgangspositie om welk beleid dan ook op poten te zetten.”

“Op basis van onze gesprekken met ondernemers, handelaars en hun vertegenwoordigers hebben we met N-VA een aantal voorstellen gedistilleerd die voor ons deel moeten uitmaken van een Gentse relanceplan”, zegt Van Bossuyt. “Ik hoop van harte dat het stadsbestuur er oor naar zal hebben. In het begin van de legislatuur heeft burgemeester De Clercq verkondigd dat hij bereid was om te luisteren naar de oppositie. Het is het moment om dat waar te maken.”

 

10 Actiepunten voor een Gents Economisch Relanceplan:

1. Schrap de geplande verhoging van de bedrijfsbelasting met 1,3 miljoen euro. Bedrijven hebben nu zuurstof nodig. Geen extra lasten die jobs zullen fnuiken.

2. Onderzoek hoe we in ruil voor een mooi rendement het slapende kapitaal van Gentse gezinnen kunnen activeren om Gentse ondernemingen tijdens deze moeilijke periode te ondersteunen.

3. Kies voor investeringen die onze stedelijke economie stimuleren. Blijf ook investeren in infrastructuur die de bereikbaarheid van onze ondernemingen, handel en horeca mee ten goede komen. Schrap geen investeringen in mobiliteit (o.a. P+R’s en buurtparkeren) of stel ze niet uit en houd realistsiche parkeernormen aan.

4. Maak Gent aantrekkelijker door een vlottere administratie voor ondernemers. Investeringsprojecten lijden te vaak onder aanslepende vergunningsprocedures. Ga voor een win-win via een voorbereidend ‘overlegtraject’ en ambtenaren die ‘meedenken’. Maak ook eindelijk werk van een parkeerkaart voor vaklui bij kortdurende werken.

5. Zet samen met werkgevers in op een positief verhaal over diversiteit in plaats van op praktijktesten: iedereen heeft in onze stad kansen op een job. Sensibiliseer werknemers en werkgevers waar nodig. Zet de overgrote meerderheid van ondernemers die het goed doen niet in een slecht daglicht.

6. Maak budget vrij om organisaties die ondernemers in moeilijkheden coachen en begeleiden extra te ondersteunen. Idem voor coaching op het vlak van e-commerce.

7. Blijf ‘winkelhieren’ promoten als duwtje in de rug voor onze handelszaken en horeca.

8. Schrap de uitbreiding van de LEZ. Een uitgebreide LEZ jaagt ondernemingen op extra kosten en vermindert de bereikbaarheid voor personeel, klanten en bezoekers.

9. Versterk de bestaande lokale netwerken voor start-ups en scale-ups/doorgroeiers. Gent heeft hier een enorm en uniek potentieel dat vandaag nog te weinig gevaloriseerd wordt.

10. Schakel een versnelling hoger om ‘techtempel’ het Wintercircus te realiseren. Kies voor het project dat het meest garanties biedt om Gent als internationale tech-stad op de kaart te zetten. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is