Nieuw RapperTeVoet-kaartje blijkt ruim 30.000 euro te kosten. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Er zijn betere manieren om dit geld te besteden”

Op 17 november 2022, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Mobiliteit en openbare werken
wandelkaart

Onlangs verspreidde het stadsbestuur een RapperTeVoet-kaart bij mensen die wonen in het Gentse stadscentrum. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Ik stelde me meteen de vraag: waar is dat eigenlijk voor nodig? Ik vroeg daarom op wat de kostprijs was van dit initiatief. Die blijkt nu toch niet min te zijn: meer dan 30.000 euro. Geen goede besteding van belastinggeld als je het mij vraagt.”

Van Bossuyt: “Het antwoord op mijn schriftelijke vraag leert dat het ontwerp 5.989,5 euro kostte, de drukkosten voor 43.600 exemplaren 15.372,66 euro en de bedeling 7.393,1 euro. De geïnvesteerde personeelsuren bedroegen zeven volledige werkdagen. Aan een gemiddeld voltijds loon voor een stadsmedewerker van 48.800 euro op jaarbasis kom ik dan uit op circa 1300 euro. Alles samen maakt dat ruim 30.000 euro.”  

Van Bossuyt: “Ik vraag me oprecht af hoeveel van die kaartjes ondertussen al meegegeven zijn met het oud papier? Centrumbewoners weten toch zeker zelf wel hoe ze ergens te voet moeten geraken en hoe lang dat voor hen duurt? Dit is typisch zo’n project dat aan geen enkele reële vraag beantwoordt, maar waar je als schepen wel eventjes mee in de krant komt.”

Van Bossuyt: “Wanneer je de investering in dit kaartje afzet tegen de recente beslissing van het stadsbestuur om een toelage te schrappen voor ouders die een kind met een beperking hebben – en die net ook 30.000 euro kost (per jaar) – dan wordt het toch wel wrang. Dit krijg je moeilijk aan mensen uitgelegd.”

Van Bossuyt besluit: “In het licht van de eerder al aangekondigde nieuwe besparingsronde zou ik het stadsbestuur dringend willen oproepen om nu toch eens echt goed na te denken over wat de juiste prioriteiten zijn. Ik heb sterk de indruk dat men op het stadhuis op dit vlak nogal eens het noorden kwijt is.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is