Nog geen enkel zicht op kostprijs driejarig Romaproject - “Nieuwe miljoenenkost voor stadskas?”, vraagt Sandra Van Renterghem (N-VA)?

Op 23 september 2019, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Integratie

De Gentse meerderheid (OpenVLD, CD&V, sp.a, Groen) wil het Roma-kamp aan de Buitensingel-Hurstweg vervangen door een centrale opvang in gebouwen voor ruim 100 mensen die in Gent illegaal kamperen of in een barak wonen. Deze opvang met begeleiding zal drie jaar duren. Over de kostprijs is nog niets bekend gemaakt.
 

Gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA) volgt het dossier al langer dan een jaar op: “Ik vind het niet kunnen dat burgemeester De Clercq (OpenVLD) niet aan de Gentse belastingbetalers wil zeggen wat dit nieuwe Roma-project gaat kosten. Ik eis absolute transparantie in dit dossier.”   

“Gaat het om een paar tienduizend of om een paar honderdduizend euro?”, vraagt Van Renterghem. “De weigering van de burgemeester tijdens de commissie vorige week om op vragen over het voorziene budget te antwoorden, is opmerkelijk. Ik zou op de duur bijna denken dat het om een paar miljoen euro moet gaan. Waarom anders zoveel geheimdoenerij?”

“Ik vraag me ook af of de burgemeester nog van plan is om met dit dossier, inclusief het budget ervan, naar de gemeenteraad te komen en wanneer dan wel,” stelt Van Renterghem. “In de beslotenheid van het college zou er al van alles bedisseld zijn, maar op de gemeenteraadsagenda van september is hier niets over terug te vinden. Het is dringend tijd voor duidelijke antwoorden.”

Fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt (N-VA) besluit: “De stad heeft al eerder dergelijke projecten opgezet. De balans daarvan was weinig positief. In het oude Meulestedeklooster-project moest finaal de uithuiszettingsprocedure opgezet worden, alle sociale begeleiding ten spijt. Het lopende project aan de Buitensingel-Hurstweg heeft vooral voor heel wat overlast gezorgd in de omliggende buurt. Mensen in moeilijkheden kunnen in onze stad terecht bij een uitgebreid aanbod aan welzijnsdiensten en -organisaties. Falende voorrangsprojecten voor één specifieke groep zijn voor ons niet de juiste weg.”  

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is