OCMW: Juiste cijfers maar foute conclusies

Op 30 juni 2011

OCMW-voorzitter Versnick stelt bij de voorstelling van het jaarverslag terecht vast dat 66% van het stijgend aantal steuntrekkers niet van Belgische afkomst is. De conlusies die hij hieruit trekt zijn helaas veel minder terecht.

Hij wijst met de vinger naar het falend migratiebeleid om de grote toename van nieuwe EU-burgers te verklaren. Helaas vergeet hij opnieuw om het aandeel van zijn eigen beleid te zien. De OCMW-voorzitter heeft pas in februari 2011 zijn beleid verstrengd. Rijkelijk laat want de
problematiek werd al gesignaleerd in 2007. Indien men toen al het beleid had bijgestuurd was de instroom nooit zo groot geweest. Bovendien blijft het OCMW van Gent steun verlenen aan nieuwe EU-burgers waarvan het vast verblijfsrecht nog niet erkend is. Antwerpen doet dit niet en heeft
bijgevolg een veel kleinere instroom.

"Het beleid dat de voorbije jaren in Gent gevoerd werd heeft de toename alleen maar vergroot. Wie dat niet wil zien is ziende blind," aldus OCMW-raadslid Jeroen Lemaitre.

Het gevoerde beleid slaagt er ook niet in om de traditionele armoede terug te dringen. De groep steuntrekkers van Belgische afkomst blijft namelijk al enkele jaren nagenoeg stabiel. Dus ook hier faalt het beleid.

De conclusie van raadslid Lemaitre is duidelijk: "We ontkennen niet dat er externe factoren zijn in de stijging van het aantal steuntrekkers. Maar daarnaast is het zonneklaar dat het Gentse beleid er mee verantwoordelijk voor is."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is