Omzien & vooruitblikken

Op 21 december 2020

Beste N-VA-lid,

2020 is zo goed als voorbij. We mogen gerust van een annus horribilis spreken, een rampjaar. Allemaal zagen we ons leven overhoop gegooid. Veel mensen werden extra hard geraakt, door een persoonlijk verlies of ook economisch.

Met N-VA blijven we in deze coronaperiode onze kritische en tegelijk constructieve oppositie voeren tegen het stadsbestuur. We sparen burgemeester De Clercq en schaduwburgemeester Watteeuw niet. Elke gemeenteraad lanceren we onze kritiek op het gevoerde beleid en brengen we – belangrijk voor ons – alternatieve voorstellen ter stemming. Soms halen die het, maar veel vaker niet. Dat is nu eenmaal het politieke spel van meerderheid en oppositie. Als de meerderheid niet naar gegronde kritiek of alternatieven wil luisteren, dan is dat zo (toch tot 2024).

Dat ons oppositiewerk niet altijd brede weerklank vindt via de lokale pers valt te betreuren. We zouden vanzelfsprekend ook liever hebben dat al onze perscommunicaties, vragen, tussenkomsten en acties door de pers opgepikt worden. Maar het is ook niet allemaal kommer en kwel. Recent haalden we met de N-VA-fractie ruim de pers in belangrijke dossiers. Bijvoorbeeld met ons pleidooi om in de Gentse scholen ondubbelzinnig voor het Nederlands te kiezen (en niet voor de thuistalen van anderstalige kinderen), met onze kritiek op het geplande voorrangsbeleid voor kandidaten met buitenlandse roots bij personeelsaanwervingen, met ons onderzoek naar de kostprijs van het Roma-project aan de Lübecksite, of met ons protest tegen de voorziene uitbreiding van de LEZ.

Maar we maken ons weinig illusies: de Gentse meerderheid is zeer ruim. Dat maakt ze bijzonder moeilijk te breken in om het even welk dossier. Dat is de – frustrerende – politieke realiteit. Wat uiteraard niet wegneemt dat we de komende maanden druk zullen blijven zetten en alle pijnpunten zullen blijven aanklagen.

Eén nieuw heet hangijzer is het wijkmobiliteitsplan voor Oud-Gentbrugge en de Dampoortwijk. Met N-VA houden we hier de vinger aan de pols. We onderhouden goede contacten met individuele burgers en groepen bewoners die zich verzetten tegen de plannen. In samenwerking met deze mensen zetten we de problemen met de ontwerpplannen op de agenda van de gemeenteraad. Buiten coronatijd zijn we ook maandelijks op pad om in de wijken rechtstreeks te gaan praten met bewoners over hun bezorgdheden en problemen. Dat vinden we heel belangrijk.

Namens de volledige Gentse N-VA-fractie wens ik iedereen van harte, en ondanks de omstandigheden, toch een warm kerstfeest en een beter 2021 toe. Laten we er vooral zijn voor elkaar.

Met Gentse groeten,

Anneleen Van Bossuyt

Fractieleider N-VA Gent

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is