On-Gents stadsbestuur

Op 28 februari 2022, over deze onderwerpen: Beleid & financiën
Belfort

Van de verbindende kracht die burgemeester Mathias De Clercq (OpenVLD) beloofde blijft weinig over. Elk nieuw plan zorgt voor verdeeldheid bij de bewoners van straten of wijken. Dit stadsbestuur zoekt te weinig het compromis en kiest te vaak voor het eigen grote gelijk.

Mobiliteit stond deze maand (alweer) hoog op de agenda. In Zwijnaarde stuit het nieuwe circulatieplan – net als eerder in Gentbrugge en de Dampoortwijk – op aanzwellend bewonersprotest: mensen zullen ver moeten omrijden en de eigen dorpskern wordt minder bereikbaar. In de wijk Malem hetzelfde: mensen protesteren er massaal tegen het schrappen van parkeerplaatsen die voor oudere bewoners broodnodig zijn.

En ook de bewoners van de Wolterslaan voeren al maanden actie. De maatregelen die het stadsbestuur plant dreigen de verkeersveiligheid in hun straat immers te verslechteren. En dat allemaal omdat Groen-schepen Watteeuw zijn trofee moest hebben en Gentbruggebrug niet wil laten zijn wat ze is: de vanzelfsprekende verbindingsas tussen twee deelgemeenten.

Die doorgeslagen ideologische focus op symbolen zien we ook elders. Ons – in de eerste plaats op kinderen gerichte – voorstel voor ‘hemelpost’ op de Gentse begraafplaatsen werd wel aanvaard, maar de term ‘hemelpost’ moest wijken voor ‘herinneringsbrievenbus’ (kwestie dat geen enkel kind nog zou verstaan waar het over gaat). Hemeltjelief-nog-aan-toe, moeten we over zoiets zitten discussiëren in de gemeenteraad?

Het is maar een detail, maar het is tekenend voor dit stadsbestuur. De controledrang is groot, zo groot dat alles – en zeker afwijkende meningen van burgers (of gemeenteraadsleden) – er om de haverklap voor moeten wijken. Mathias De Clercq stoeft graag en vaak op de rebelse aard van de Gentenaars, maar dit stadsbestuur kan ironisch genoeg niet om met kritiek of protest. Veel on-Gentser kan het niet.

Dit is finaal het stadsbestuur van de gemiste kansen: vaak bevatten nieuwe plannen wel een aantal goede elementen, maar keer op keer kiest men voor de meest drastische opties en jaagt men zo veel burgers tegen zich in het harnas. Zo’n beleid staat haaks op hoe we als N-VA het bestuur van onze stad zien. 

 

Met Gentse groeten,

Anneleen Van Bossuyt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is