Opnieuw zware vechtpartij recreatiedomein Blaarmeersen Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “In april al striktere aanpak voorgesteld, maar toen vierkant afgewezen door Matthias De Clercq”

Op 10 juni 2021, over deze onderwerpen: Veiligheid

Op de eerste dag dat de strandzone aan de Blaarmeersen open was, was het al meteen prijs: een massale vechtpartij met ‘Brusselse jongeren’ als aanstokers, inclusief messentrekkerij. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Dit zagen we van ver aankomen. Het eerder voorgestelde ‘zomerplan’ van burgemeester De Clercq (OpenVLD) blinkt uit in halfzachte maatregelen. We waarschuwden er in april al voor dat die een herhaling van de ernstige veiligheidsincidenten van vorige zomer niet zouden voorkomen. Maar de meerderheid stemde onze voorstellen voor een kordatere aanpak zonder meer weg. Het is wrang te moeten vaststellen dat wat in april weggelachen werd nu plots wel mogelijk is.”

 

Van Bossuyt: “Ik stel vast dat De Clercq verre van alles heeft gedaan om een incident zoals gisteren te voorkomen. De burgemeester heeft ronduit nagelaten om lessen te trekken uit vorige zomer. Eind maart was er nochtans al een waarschuwing geweest met een eerste vechtpartij met ‘Brusselse jongeren’. Onze fractie deed daarom al in april concrete voorstellen om te kiezen voor een veel kordatere aanpak.”

 

Van Bossuyt: “Maar ons pleidooi voor striktere maatregelen – met systematische politiepatrouilles door met bodycams uitgeruste agenten, met min. 80% voorbehouden plaatsen voor Gentenaars/Oost-Vlamingen, met een strikter systeem van toegangscontrole – viel in dovemansoren. Het was volgens De Clercq allemaal overdreven en helemaal niet nodig.”

 

Van Bossuyt: “Vandaag loopt de burgemeester achter de feiten aan. De Blaarmeersen komen alweer in het nieuws als de plek waar amokmakers de lakens uitdelen. Ik betreur dat ten zeerste. Dat De Clercq onze eerdere voorstellen nu alsnog overneemt, is typerend. In Gent moet het altijd eerst goed fout lopen voor er iets gebeurt.”

 

Van Bossuyt: “Ik voel deze namiddag ook minister van binnenlandse zaken Verlinden aan de tand hierover. Op initiatief van collega-kamerlid Koen Metsu (N-VA) werd al in juli 2020 een parlementaire resolutie gestemd met de bedoeling om relschoppers de toegang tot alle recreatiedomeinen te ontzeggen, bijvoorbeeld via een overkoepelende zwarte lijst. Tegen de zomer van 2021 ging de minister hierover een wetsontwerp en omzendbrief klaar hebben, maar daar hebben we tot nog toe niets over vernomen.”

 

Van Bossuyt besluit: “Gentse gezinnen moeten zorgeloos kunnen genieten van een namiddagje Blaarmeersen. Ouders moeten hun kinderen kunnen zien vetrekken zonder zich ongerust te maken of ze wel heelhuids zullen thuis komen. Relschoppers zijn niet welkom en moeten er zonder pardon uit. De Clercq moet er nu eindelijk voor zorgen dat de veiligheid op onze Blaarmeersen gegarandeerd is. Wat gisteren is gebeurd, is absoluut niet voor herhaling vatbaar.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is