Over stadslijsten, postjespakkerij en in elkaar geslagen jongeren

Op 28 oktober 2021, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Veiligheid

Beste Gentenaar,

De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn nog drie jaar ver, maar nu al is het Gents stadsbestuur verlamd door een opstoot van verkiezingskoorts. De media berichtten over geheime gesprekken in de coulissen van het stadhuis. OpenVLD onderhandelt met Vooruit en CD&V om samen op te komen met een grote stadslijst. Burgemeester De Clercq heeft maar één doel: wat de uitslag van de verkiezingen ook mag zijn, opnieuw burgemeester worden na 2024. Groen speelt hetzelfde spelletje, ook zij vrijen Vooruit op.

Laat ons wel wezen, de gesprekken gaan niet over inhoud maar vooral over de verdeling van de postjes. De spanningen binnen het schepencollege lopen zo hoog op dat ze nauwelijks nog besturen. Gent en de Gentenaars zijn de verliezers van deze achterkamertjespolitiek.

Deze week werd een kind van dertien aangevallen en bestolen in het Zuidpark. Een week eerder werden drie jongeren door een bende van tien geslagen en geschopt op dezelfde skateplek. De problemen zijn er niet nieuw. Twee jaar geleden al vroeg ik de burgemeester, na gelijkaardige incidenten, om op te treden. Op de gemeenteraad van oktober herhaalde ik die vraag en… kreeg hetzelfde antwoord als in 2019: er zijn politiepatrouilles, lijnspotters, jeugdwerkers enz. die allemaal een oogje in het zeil houden. De recente incidenten bewijzen dat er meer nodig is.

Daarom stelden we met N-VA voor om bewakingscamera’s aan de skateplek te hangen, al was het maar tijdelijk. Ons voorstel werd door de meerderheid afgewezen. Zelfs na vier jonge slachtoffers op één week wil de burgemeester niet van camera’s weten. Het doet denken aan de Brugse Poort, toen werd onze vraag naar camera’s ook eerst geweigerd. Uiteindelijk kwamen ze er toch en hebben ze er hun nut bewezen.

Kinderen en jongeren moeten aan het Zuidpark kunnen skaten zonder schrik te hebben om in elkaar geslagen te worden. Dat het stadsbestuur niet bereid is daarvoor een camera in te zetten, begrijpen wij echt niet. In andere steden hebben dergelijke camera’s al meer dan hun nut bewezen. Daar spreken burgemeesters over “hun beste investering ooit” of dat hun stad “nooit zo veilig zou geweest zijn zonder camera’s”. Ze zijn niet zaligmakend, maar moeten een onderdeel uitmaken van ons veiligheidsbeleid.  

Onze fractie was ook deze maand de meest actieve fractie van de gemeenteraad. Een hele waaier aan onderwerpen werd door ons op de agenda gezet. Over een aantal ervan kom je meer te weten in deze nieuwbrief.

 

Met Gentse groeten,

Anneleen Van Bossuyt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is