Persbericht - verenigde Gentse oppositie eist extra commissie over Rozebroeken

Op 15 juli 2019, over deze onderwerpen: Veiligheid

De verenigde Gentse oppositie van N-VA, Vlaams Belang en PVDA vraagt nu donderdagavond hoogdringend een extra (gezamenlijke) bijeenkomst van de bevoegde gemeenteraadscommissies (Vrije tijd en Algemene zaken) om een grondig en tegensprekelijk debat te kunnen voeren over de acute problemen in zwembad Rozenbroeken.

De recente meldingen over grensoverschrijdend seksueel gedrag en veiligheidsproblemen in zwembad Rozebroeken zijn schokkend. De verklaringen in de media roepen veel vragen op.  Hoe groot is het probleem? Hoe lang was dit al bekend bij het stadsbestuur? Wat wordt nu ondernomen om er paal en perk aan te stellen?

Anneleen Van Bossuyt, fractievoorzitter N-VA:
“Wat in Rozenbroeken gebeurt, is onaanvaardbaar. Een lik-op-stuk-aanpak is nu hard nodig. Het kan niet dat gezinnen, kinderen en jongeren, meisjes en vrouwen zich zorgen moeten maken dat ze in een zwembad betast of aangerand worden. Of dat ze met verbale of fysieke agressie geconfronteerd worden. Of dat ze niet terecht kunnen bij de medewerkers en verantwoordelijken die verondersteld worden ieders veiligheid te garanderen. Of dat er een groep mensen is die ongestoord kan doorgaan met ongepast gedrag en erger. Veiligheid is een absolute kerntaak van de overheid. De burgemeester en het hele stadsbestuur moeten hier 100% op inzetten, zowel in Rozebroeken als elders in de stad.”

Johan Deckmyn, fractievoorzitter Vlaams Belang:
“De anonieme getuigenis schetst een ontluisterend beeld van de situatie in Rozenbroeken. Het feit dat slachtoffers gevraagd wordt om te zwijgen én dat redders van het zwembad die de politie bellen op het matje geroepen worden door de directie is wraakroepend en ontoelaatbaar. Dit opent de deuren voor het tolereren en minimaliseren van aanrandingen. Is het daar waar deze stad naar toe wil? Niet alleen op Rozebroeken, maar ook in de Blaarmeersen en op andere plaatsen is dringend een hardere aanpak van deze feiten nodig.”

Tom De Meester, fractievoorzitter PVDA:
“Er is geen enkel excuus voor het minimaliseren van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. Een directie die aan slachtoffers vraagt om feiten onder de mat te schuiven om de reputatie van het zwembad te beschermen is onaanvaardbaar. Het is des te pijnlijker dat de Stad Gent rechtstreeks in zwembad Rozebroeken betrokken is. Er moet veel effectiever worden opgetreden, op verschillende assen. Zowel naar de daders toe - met duidelijke nultolerantie - als naar preventie toe. We willen een laagdrempelig meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in elk zwembad, en waterdichte procedures zodat zwembaddirecties feiten niet meer kunnen toedekken. Het actieplan moet door de gemeenteraad besproken worden en daarvoor is een extra commissie noodzakelijk.
Er moet bovendien een ernstig onderzoek komen naar de feiten die door de medewerker naar buiten gebracht werden. Nalatigheid inzake grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld is onaanvaardbaar. De Stad moet een duidelijk signaal geven.”

 

Anneleen Van Bossuyt, namens de N-VA-fractie
Johan Deckmyn, namens de Vlaams Belang-fractie
Tom De Meester, namens de PVDA-fractie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is