Sandra Van Renterghem (N-VA) over Roma-project op Lübecksite: “Alweer geen inspraak voor bewoners?”

Op 22 oktober 2019

Via de pers moesten we vernemen dat het stadsbestuur een groep Romafamilies drie jaar lang zal huisvesten in wooncontainers op de Lübecksite aan de Afrikalaan. Gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA): “De mening van de bewoners en bedrijven in de buurt is voor zover ik weet niet gevraagd. Dit hele project kan voor ons niet. Hier moeten we het Gentse belastinggeld niet aan besteden.”

“De huidige Roma-kampementen aan de Hurstweg  zorgen al meer dan een jaar voor ernstige overlast in de buurt. De mensen daar bellen me geregeld op,” legt Van Renterghem uit. “Het stadsbestuur neemt de klachten onvoldoende ernstig. Op voorhand was er net als nu stoere praat verteld over overlast kordaat aanpakken. Maar dat bleken loze woorden. Ik begrijp ten volle dat de mensen in de omgeving van de Lübecksite heel bezorgd zijn.”

Het stadsbestuur wil nu snel een infoavond organiseren, maar dat is ruim onvoldoende,” stelt Van Renterghem. “Voor een langdurig project van deze omvang moet je de steun van de mensen in de buurt hebben. Anders creëer je problemen. Maar de mening van de mensen is niet gevraagd. Alweer niet. We eisen dat er alsnog een participatietraject komt en dat het hele project wordt afgeblazen wanneer er geen draagvlak blijkt te zijn.”

“Het is ook ergens cynisch dat men de Roma nu huisvest op een sociale woningen-site waar men de mensen nog niet zo lang geleden tegen hun zin heeft weggejaagd,” meent raadslid Van Renterghem. “Men had zogezegd op korte termijn ruimte nodig voor het stadsdistributiecentrum. Maar blijkbaar is dat allemaal niet zo dringend meer.”

Wat ik ook straf vind, is dat we over de kostprijs van dit hele project ondertussen nog altijd niets weten,” vult Van Renterghem aan. “Maar wat we wel weten is dat het een serieuze cent zal kosten. Dat heeft burgemeester De Clercq (OpenVLD) al met zoveel woorden toegegeven. Eerlijk gezegd, ik denk dat er in onze stad genoeg andere noden zijn die prioritair zijn.”

Fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt (N-VA) besluit: “De Roma-families in kwestie worden al bijna anderhalf jaar begeleid en ondersteund. Blijkbaar zonder veel resultaat. Ik zie niet in waarom we dit nog drie jaar zouden moeten verder zetten. Eerdere gelijkaardige projecten leverden ook nauwelijks resultaat op. Mensen in moeilijkheden kunnen in onze stad terecht bij een uitgebreid aanbod aan welzijnsdiensten en -organisaties. Falende voorrangsprojecten voor één specifieke groep zijn voor ons niet de juiste weg.”  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is