Schade, vandalisme en overlast in Gentse havenzone door ‘milieuactivisten’ Code Rood. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Onaanvaardbaar. Ik verwacht een duidelijk antwoord van burgemeester De Clercq”

Op 4 maart 2025, over deze onderwerpen: Economie & Werk, Veiligheid
gebroken ruit

Afgelopen zaterdag zorgden ‘milieuactivisten’ van Code Rood voor vernielingen, hinder en overlast bij bedrijven in de Gentse haven. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Dit is onaanvaardbaar. Het is ieders goed recht om actie te voeren, maar via geweld beschadigingen aanrichten kan absoluut niet. De federale politie was aanwezig en deed wat ze kon, maar dit is vanzelfsprekend niet voor herhaling vatbaar. Ik roep burgemeester Mathias De Clercq op om gerichte actie te ondernemen.”

Zaterdagnamiddag 1 maart blokkeerden enkele honderden ‘milieuactivisten’ van Code Rood de toegang tot het bedrijf Cargill in de Gentse haven. De directie zag zich genoodzaakt de werkzaamheden een dag stil te leggen. Maar dat belette niet dat gemaskerde extremisten op de site ernstige vernielingen aanrichtten aan en in de gebouwen.  Ook andere bedrijven – en de werknemers ervan – werden getroffen door de actie.

Van Bossuyt: “Dit kan niet door de beugel. Enerzijds is er de directe schade door vandalisme en anderzijds is er natuurlijk ook de economische schade. Op die manier kunnen bedrijven en ondernemers niet functioneren. Dergelijke acties ondergraven onze welvaart. We moeten hier paal en perk aan stellen. Het stadsbestuur zegt een ondernemersvriendelijk beleid te willen, wel dan moeten ze ook meer inzetten op de veiligheid van bedrijven.”

De federale politie verklaarde achteraf dat er niet minder dan 125 actievoerders opgepakt werden. Tegelijk werd aangekondigd dat de nodige pv’s zouden worden opgesteld op basis van camerabeelden. Maar omdat veel daders gemaskerd waren, zal het moeilijk worden om de geweldplegers effectief te identificeren.

Van Bossuyt: “Dit geeft aan dat het geweld vooraf gepland was. Als je ergens heen gaat met een masker, is het niet om vreedzaam te protesteren. Ook de dubbelzinnige houding van Code Rood nadien was schandalig: het geweld afkeuren, maar er tegelijk wel begrip voor tonen. Een deel van de klimaatbeweging is duidelijk van het pad af. Klap op de vuurpijl was dat deze ‘milieuactivisten’ bij het Wonderwoud dan nog eens een berg afval achter lieten, wat begrijpelijkerwijs tot ergernis leidde bij buurtbewoners.”

Van Bossuyt besluit: “De zelfverklaarde ‘klimaatrebellen’ van Code Rood achten zich boven de wet verheven en hebben eerder al verklaard dat “illegale dingen doen het beste werkt”. Dit soort ‘het doel heiligt de middelen’-retoriek is vanzelfsprekend een vruchtbare bodem voor ontsporingen. Ik zal de burgemeester hierover bevragen in de bevoegde gemeenteraadscommissie: hoe kunnen we de veiligheid van onze Gentse bedrijven verbeteren in de context van dergelijke acties?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is