Stad Gent mag platanen aan Coupure niet kappen na bewonersprotest en beslissing Vlaams minister van onroerend erfgoed Diependaele. Karlijn Deene (N-VA): “Stad springt onzorgvuldig om met groen erfgoed”

Op 25 november 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu & Landbouw
Coupure (fotograaf: Geert Van der Linden)

Op 18 augustus jl. heeft het Gentse stadsbestuur toelating gevraagd om twee platanen aan de Coupure te vellen. In navolging van een recent uitgebracht advies van de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed heeft minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de kapaanvraag nu geweigerd. N-VA-gemeenteraadslid Karlijn Deene: “De stad heeft hier niet zorgvuldig gehandeld. De commissie stelt vast dat het in opdracht van de stad uitgevoerde onderzoek niet verantwoordt dat de bomen geveld worden. De beide bomen bevinden zich volgens het onderzoeksverslag in gezonde staat en er kan op basis van de uitgevoerde tests momenteel geen verhoogde kans op stambreuk of windworp vastgesteld worden.”

Karlijn Deene, zelf buurtbewoner en specialist onroerend erfgoed: “De Coupure is een beschermd stadsgezicht. De majestueuze rijen van platanen en ook lindes zijn er een belangrijk aspect van. Ik kan moeilijk begrijpen dat het stadsbestuur zonder voldoende motivering twee van deze prachtige bomen wilde vellen. Het onderzoeksverslag stelt dat bijkomende tests en onderzoek nodig zijn. Ik vraag me dan af waarom de bevoegde schepen De Bruycker (sp.a) dat bijkomend onderzoek niet heeft laten uitvoeren alvorens te beslissen om de bomen te laten kappen?”

N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Tijdens de voorbije gemeenteraad hoorde ik de meerderheid bij de bespreking van het Klimaatplan nog zeggen dat onze bomen airco’s zijn die voor verkoeling in de stad zorgen en in die zin een heel belangrijke rol vervullen. Dat valt moeilijk te rijmen met het Coupure-dossier. Twee gigantische airco’s dreigden zonder meer te verdwijnen. Dit getuigt niet echt van consequent beleid. Opmerkelijk is ook dat de erfgoedcommissie uitdrukkelijk adviseert om een integrale langetermijnvisie voor het behoud en het beheer van de bomenrijen langs de Coupure op te maken. Ik vind het vreemd dat een dergelijke visie vandaag blijkbaar nog altijd ontbreekt.”

Deene: “Ik ben blij dat de buurtbewoners dit niet zomaar hebben laten passeren. Het is hartverwarmend dat mensen zo gehecht zijn aan het groen in hun omgeving. Ik ben ook tevreden dat de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed dit soort bezwaarschriften op een ernstige manier behandelt. De Gentse meerderheid was daarentegen niet geïnteresseerd om te luisteren naar de mening van de buurtbewoners. Dat blijkt uit het feit dat men had nagelaten om de buurtbewoners zelfs maar te informeren over de kapplannen.”

Van Bossuyt besluit: “Ik roep de bevoegde schepen De Bruycker (sp.a) op om in de toekomst zorgvuldiger te werk te gaan bij plannen om bomen te vellen. Als een boom gevaarlijk is dan moet die uiteraard geveld worden. Niemand wil ongelukken. Maar het stadsbestuur moet wel eerst aantonen dat er een reëel risico is, anders wordt het omhakken van bomen een kwestie van willekeur. Er moet een degelijk uitgewerkt beleid komen voor het beheer van het ‘houtig erfgoed’ in onze stad.”

(foto: Geert Van der Linden / Beeldbank Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is