Stad Gent weigert sociale woonfraude met buitenlandse eigendommen aan te pakken

Op 31 maart 2021, over deze onderwerpen: Sociale zaken

N-VA-gemeenteraadslid Gert Robert deed gisteren in de Gentse gemeenteraad het voorstel om fraude door sociale huurders met buitenlandse eigendommen aan te pakken. Vlaams minister van wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft recent mogelijk gemaakt dat sociale verhuurders een onderzoek kunnen voeren naar buitenlandse eigendommen van sociale huurders. Gert Robert: “Tot mijn verbazing weigerde het stadsbestuur in te gaan op mijn voorstel. Dit type fraude aanpakken is blijkbaar geen prioriteit voor de ploeg van OpenVLD-burgemeester De Clercq.”

Fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Ik sta eerlijk gezegd perplex. Het pionierswerk dat de voorbije jaren in Antwerpen en Lier verricht is, toont dat de door minister Diependaele gelanceerde aanpak werkt. Zo konden er al tientallen sociale woningen vrijgemaakt worden nadat aangetoond werd dat huurders effectief eigendommen in het buitenland bezaten. De woningen in kwestie werden vervolgens toegewezen aan mensen en gezinnen die er wél recht op hebben.”

Concreet heeft de Vlaamse overheid een raamovereenkomst afgesloten met een aantal gespecialiseerde onderzoeksbureaus. Elke sociale verhuurder kan hierop intekenen. Vlaanderen voorziet ook de nodige financiering. Voor een onderzoek dat geen bewijs van buitenlandse eigendom oplevert, bedraagt de tussenkomst 75%, voor een onderzoek dat wel een bewijs oplevert wordt de volledige factuur betaald.

Raadslid Robert: “De afgelopen gemeenteraad was er nog een lang debat over de hoge daklozencijfers in onze stad. Met het aanpakken van sociale woonfraude zouden ook in onze stad tientallen woningen kunnen vrijgemaakt en toegekend worden aan wie er recht op heeft. De wachtlijsten in onze stad zijn lang, dus elke maatregel die hier voor een stuk aan kan verhelpen zou zeer welkom moeten zijn.”

Gent heeft in vergelijking met andere Vlaamse steden en gemeenten een groot bestand aan sociale woningen (circa 13%). De Stad Gent en het Gentse OCMW zijn ook rechtstreeks belangrijke spelers op de lokale sociale woonmarkt. Zo bezit het stadsbestuur 99% van de aandelen in de grootste Gentse sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent (meer dan 9000 woningen). Daarnaast is er nog het kleinere Sociaal Verhuurkantoor dat afhangt van het OCMW (meer dan 300 woningen).

Van Bossuyt besluit: “Burgemeester De Clercq & co zijn er altijd snel bij om verhuurders of ondernemers te controleren op discriminatie via praktijktesten. Maar als het er om gaat om sociale woonfraude aan te pakken dan wringt schepen van wonen Heyse (Groen) zich in allerlei bochten om toch maar niets te moeten doen. Dat is niet verdedigbaar. Om het maatschappelijk draagvlak voor sociaal wonen intact te houden is het cruciaal dat we elke vorm van fraude kordaat aanpakken. De burger verdient dat zijn belastinggeld correct wordt aangewend.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is