Stad zet samenwerking met vzw Masala eindelijk stop. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Onterecht uitgegeven subsidiegelden moeten terugbetaald worden”

Op 10 oktober 2022, over deze onderwerpen: Beleid & financiën
vergrootglas

Fractieleider N-VA Gent Anneleen Van Bossuyt: “Uit een vandaag genomen collegebesluit blijkt dat het stadsbestuur de samenwerking met de veelbesproken vzw Masala stopzet. Eindelijk. De voorbije weken en maanden stapelden de aanwijzingen over het malafide gebruik van subsidiegelden – in totaal 263.000 euro – zich op. Niettemin beweerde burgemeester Matthias De Clercq vorige maand nog in de gemeenteraad dat alle subsidiegelden goed en conform de regels aangewend waren. Maar nu heeft men gelukkig het licht gezien: het misbruik viel niet langer te ontkennen.”

Van Bossuyt: “De stopzetting van de samenwerking is voor mij op zich geen verrassing. Dat het zo lang moest duren wel. Maandenlang heeft het stadsbestuur de vzw nog de hand boven het hoofd proberen houden. Misschien omdat schepenen van zowel OpenVLD als van Groen en Vooruit de vzw rijkelijk subsidiegelden hebben toegekend? Ik vraag me oprecht af of de stopzetting er zonder de aanhoudende druk van onze fractie ook zou gekomen zijn.”

Van Bossuyt: “Uit bijkomende documenten die we ondertussen konden inkijken, blijkt dat het stadsbestuur over een lijstje beschikt van uitgaven door de vzw ten bedrage van circa 10.000 euro die gelabeld worden als ‘zorgwekkend’ of ‘(zeer) ernstige twijfel’. Het gaat om sommen waarmee een verantwoordelijke van de vzw zich persoonlijk zou hebben verrijkt. Dat komt bovenop o.a. de subsidie van 5000 euro aan vzw Masala voor de Meubelfabriek-keuken waarvan sinds kort geweten is dat ie er niet is.”

Van Bossuyt: “Ik wil nu van elk van de toegekende 263.000 euro’s subsidiegeld zien waaraan die al dan niet uitgegeven is: met gedetailleerde facturen of andere overtuigende verantwoordingsstukken. Niet de vodjes papier genre ‘materiaal = 1089 euro’ die tot nu toe werden bezorgd. Elke euro die niet is besteed conform de afspraken en de geldende regels moet wat mij betreft integraal terugbetaald worden. En als er strafbare feiten gepleegd zijn, dan moet de stad klacht indienen. Daar zal ik volgende week tijdens de gemeenteraadscommissie financiën ook voor pleiten bij de burgemeester.”

Van Bossuyt besluit: “Dit dossier toont dat de controle van het stadsbestuur op toegekende subsidiegelden – betaald met het belastinggeld van alle Gentenaars – veel beter moet. De financiële verantwoording en de controle daarop moet strikter: alleen zo kunnen we dit soort misbruiken vermijden. Dat is ook in het belang van de organisaties zelf. Met N-VA Gent blijven we ook aandringen om nu echt wel snel werk te maken van een subsidiedatabank. Zo zal er tenminste al een transparant overzicht zijn – voor iedereen online raadpleegbaar – van waar welk geld naartoe gaat.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is