Stadsbestuur blaast (voorlopig) scherpe prijsverhoging OCMW-rusthuizen af na kritiek

Op 10 juli 2019, over deze onderwerpen: Sociale zaken, Welzijn

Afgelopen maand wilde het stadsbestuur de prijzen van haar OCMW-woonzorgcentra  plots sterk verhogen. In één klap zouden senioren vijf euro per dag meer moeten betalen. Daarmee zou de prijs voor een rusthuis van het Gentse OCMW op 1.900 euro per maand komen, wat hoger is dan het Vlaamse gemiddelde.

“Zo’n drastische prijsverhoging is ongezien,” zegt Elke Sleurs. “Het dreigt een acuut probleem te worden voor heel veel senioren. Niet toevallig komt men hier mee af vlak na de verkiezingen, ongetwijfeld in de hoop dat het tegen de volgende alweer vergeten zal zijn. In elk geval: 150 euro per maand meer vragen, sociaal kan je dat niet  noemen.”

“Over de jaren neemt de levensduurte natuurlijk toe, daar kan je niet buiten. Maar dan laat je de prijzen heel geleidelijk stijgen, gespreid over een aantal jaren en goed op voorhand aangekondigd,” stelt gemeenteraadslid Sleurs. “Het OCMW zegt wel te zullen bijpassen voor wie het niet kan betalen, maar onvermijdelijk zullen veel bejaarden die het niet breed hebben hoe dan ook nog meer op hun centen moeten letten.”

Finaal werd de prijsverhoging vlak voor de aanvang van de gemeenteraad van de agenda gehaald. Het wordt dus afwachten of het stadsbestuur hiermee doorzet. Op de steun van N-VA moet men alvast niet rekenen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is