Stadsbestuur maakt de verkeerde keuzes

Op 9 juli 2020, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Economie & Werk, Integratie, Veiligheid

Beste Gentenaar,

In juni stond het thema migratie/integratie hoog op de agenda in onze stad. De Taaltoezichtcommissie gaf ons gelijk in onze klacht tegen de Arabische en Turkse LEZ-affiches die het stadsbestuur aan de Gentse moskeeën verspreidde. Maar OpenVLD-burgemeester De Clercq ziet hierin geen reden om het stedelijke taalbeleid te herzien. Integendeel, men wil meer dan ooit inzetten op meertalige dienstverlening. Begrijpe wie kan.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde deze maand dat scholen ideologische of religieuze symbolen zonder meer mogen verbieden. Voor ons een nieuwe aanleiding om in de gemeenteraad zo’n verbod voor te stellen voor het stedelijk onderwijs. Neutraliteit moet daar voorop staan. Idem voor de stedelijke dienstverlening. Maar de liberalen en socialisten die er vroeger voor pleitten om overal de kruisbeelden weg te halen, blijken nu verveld tot voorvechters van symbolen die op zijn zachtst gezegd een weinig vrouwvriendelijke geschiedenis hebben.    

En dan was er natuurlijk Leopold II. Als republikeinse partij zijn we vanzelfsprekend geen voorstander van standbeelden voor koningen. Maar tegelijk kan het niet dat de inrichting van onze openbare ruimte bepaald zou worden door vandalen. Wat ook absoluut niet kan, is geweld tegen onze politie. Protest tegen racisme en discriminatie is legitiem, maar Vlaanderen is Amerika niet. De stroom van kritiek op alles wat blank of Westers is – van Fawlty Towers over Sinterklaas tot de kinderfiguurtjes op cornflakesdozen – is er ver over. Blijkbaar mag iedereen in de wereld fier zijn op zijn cultuur of tradities, behalve wij Westerlingen.

In de Brugse Poort slaat de moedeloosheid ondertussen toe bij veel mensen. Amper twee tijdelijke camera’s om de aanhoudende drugsproblemen aan te pakken zijn een lachertje. Bewoners – zonder én met migratieachtergrond – vertellen ons dat ze er niet meer in geloven. Niet moeilijk ook wanneer je toekomstig schepen El Bazioui (Groen) de ernst van de problemen in haar woonbuurt systematisch hoort minimaliseren. Je vraagt je oprecht af wat haar agenda is.

De Gentse bedrijven, handelaars en horeca blijven de gevolgen van de coronacrisis sterk voelen. 32.000 Gentse jobs zijn bedreigd. Met N-VA stelden we voor dat het stadsbestuur de recente verhogingen van de bedrijfs- en terrasbelastingen ongedaan zou maken, kwestie van ademruimte te creëren voor onze ondernemingen. Maar tevergeefs. Gelukkig had de meerderheid wel oren naar onze voorstellen om van onze stad ‘één groot terras’ te maken en om ondersteuning te voorzien voor de zwaar getroffen cinemazalen  (die in Gent extra belast worden).

Tot slot wens ik iedereen namens onze fractie een mooie Vlaamse feestdag toe, én een deugddoende en veilige zomervakantie.  

 

Met Gentse groeten,

Anneleen Van Bossuyt,

Fractievoorzitter N-VA Gent

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is