Transparant bestuur: N-VA Gent stelt digitale subsidiedatabank voor. Anneleen Van Bossuyt: “Gentenaars mogen weten welke ondersteuning organisaties krijgen”

Op 2 maart 2021, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Ik heb op de gemeenteraad een voorstel op tafel gelegd om een online-subsidiedatabank op te starten. Ik ben blij dat burgemeester De Clercq ons voorstel apprecieerde en dat de meerderheid het mee heeft goedgekeurd. De databank moet in kaart brengen welke organisaties er allemaal door het stadsbestuur ondersteund worden en op welke manier (financieel, huisvesting, …). Elke Gentenaar moet met een eenvoudige muisklik de informatie kunnen raadplegen.”

De Stad Gent en de andere leden van de Groep Gent (o.a. het OCMW) besteden jaarlijks een belangrijk budget van vele miljoenen aan subsidies en andere vormen van ondersteuning. Die worden jaarlijks of voor langere tijd toegekend aan een veelheid aan externe organisaties uit diverse hoeken van de samenleving (sociaal, cultuur, onderwijs, sport, jeugd, participatie, …).

Van Bossuyt: “Burgers hebben vanzelfsprekend het recht om te weten hoe overheidsmiddelen besteed worden. Dat geldt zeker ook voor de middelen die door de Stad Gent aan externe organisaties worden toegekend. Transparant bestuur op dit vlak is essentieel om het draagvlak voor die subsidiëring en ondersteuning te behouden.”

“Ook de verenigingen zelf kunnen er belang bij hebben om te weten hoe zij ondersteund worden in vergelijking met andere verenigingen,” vervolgt Van Bossuyt. “Dit kan verenigingen stimuleren om nieuwe mogelijkheden aan te boren of activiteiten gerichter uit te werken. Dergelijke vergelijking kan ook bijdragen tot een faire verdeling van de middelen over de binnen een bepaald domein actieve verenigingen.”

“Het stadsbestuur zelf heeft er tenslotte zelf alle belang bij om het bos door de bomen te blijven zien,” zegt Van Bossuyt. “Het aantal ondersteunde verenigingen is in onze stad heel talrijk en organisaties worden soms ook door verschillende diensten en schepenen betoelaagd. Voor een efficiënte beleidsvoering is het belangrijk om het overzicht over alle subsidie- en ondersteuningsstromen te bewaren.”

Van Bossuyt besluit: “De Vlaamse overheid maakt momenteel al werk van een subsidiedatabank die publiek raadpleegbaar zal zijn. Ook de Stad Antwerpen is bezig met een initiatief in diezelfde zin. Gent kan – of kon – als tweede stad van Vlaanderen niet achter blijven. Ik ben dus tevreden dat ons voorstel het gehaald heeft. Het is nu zaak om de koe bij de hoorns te vatten en hier daadkrachtig – en vanzelfsprekend met respect voor de privacywetgeving – werk van te maken. Ik blijf dit van nabij opvolgen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is