Tweede coronagolf in Gent / N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Zorgsector, scholen en horeca ondersteunen”

Op 19 oktober 2020, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, 10. Gezondheid, coronacrisis


De tweede coronagolf woedt nu ook volop door Gent, al zijn we voorlopig nog niet de ergst getroffen stad of regio. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “We moeten hier als Gentenaars samen door. Ik roep iedereen op om de basisregels goed op te volgen en elkaar te helpen waar mogelijk. Prioritair zijn nu het draaiende houden van de zorgsector, het openhouden van de scholen, en het beschermen van onze jobs en ondernemingen.

 

“De nieuwe federale coronamaatregelen treffen de Gentse horeca bijzonder hard”, zegt Van Bossuyt. “Zij betalen nu de prijs voor het onvoorzichtige gedrag van de kleine groep mensen die zich niet aan de regels hield. Met N-VA vragen we dat ook het stadsbestuur extra ondersteuningsmaatregelen neemt voor de horeca: een kwijtschelding van de terrasbelasting tot het einde van het jaar, het afschaffen van de verhoging van de terrasbelasting die vorig jaar werd ingevoerd, en het niet belasten van het gebruik van terrasverwarmers. Verwarmde coronaveilige terrassen moeten de komende winter zo veel mogelijk kunnen om onze horeca er door te helpen sleuren.”

“Ook onze huisartsen en ziekenhuizen zitten opnieuw in zwaar weer”, zegt Van Bossuyt. “We moeten actief luisteren naar hun noden en ondersteunen waar we kunnen, met materiaal of logistiek of in de testcentra. Dat geldt zeker ook voor de woonzorgcentra in onze stad. Maar ook geïsoleerde of kwetsbare senioren daarbuiten mogen we niet uit het oog verliezen. Dat geldt evenzeer voor alle andere mensen die kampen met de sociale en psychologische impact van de coronacrisis. Het OCMW en de Gentse sociale organisaties hebben hier een belangrijke rol te spelen.”

“De scholen openhouden is een absolute prioriteit”, zegt Van Bossuyt. “Minister Weyts (N-VA) zet hier terecht alles op alles. Opnieuw weken of maanden van afstandsonderwijs zou voor alle leerlingen een nog moeilijk in te halen leerachterstand betekenen. Dat is gebleken tijdens de lockdown. En dat geldt des te meer voor kinderen in een moeilijke thuissituatie. Het stadsbestuur zou de minister 100% moeten steunen om onze scholen open te houden, uiteraard in zo veilige mogelijke omstandigheden.”

Van Bossuyt besluit: “Ik roep burgemeester De Clercq tenslotte op om in te zetten op een strikte handhaving van de regels. We moeten verhinderen dat de grote meerderheid van mensen die zich plichtsgetrouw aan de regels houdt straks een nog zwaardere prijs moeten betalen voor de kleine groep die dit niet doet. Iedereen moet beseffen dat we het nu moeten doen om niet in een nog veel moeilijker situatie terecht te komen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is