Uitspraak Grondwettelijk Hof over neutraliteit in onderwijs. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) wil verbod op levensbeschouwelijke kentekens in Gentse stadsscholen

Op 5 juni 2020

Gisteren oordeelde het Grondwettelijk Hof dat een verbod op levensbeschouwelijke kentekens op school in het kader van de neutraliteit van het onderwijs geen schending is van de grondwet of het Europese mensenrechtenverdrag. N-VA-fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt: “Dit is een belangrijke uitspraak. Ook voor het Gentse stedelijke onderwijs. Om de neutraliteit van onze stadsscholen te waarborgen pleit ik voor een verbod op levensbeschouwelijke symbolen. Ik heb daarover een voorstel voor de gemeenteraad ingediend.”

“De neutraliteit van het stedelijk onderwijs is voor ons van fundamenteel belang”, aldus Van Bossuyt. “In zijn motivering schrijft het Grondwettelijk Hof dat een verbod perfect kan om die neutraliteit vorm te geven. Neutraliteit wordt daarbij opgevat als ‘nadruk op gemeenschappelijke waarden’ en als ‘positieve waardering van de verscheidenheid van meningen’. Als Gentse N-VA kunnen we ons hier helemaal in vinden.”

“Eind vorig jaar vonniste het Hof van Beroep van Antwerpen al in dezelfde zin in een zaak over twee gemeenschapsscholen”, vult Van Bossuyt aan. “Het Hof was van oordeel dat de uitdagingen van de toenemende religieuze diversiteit in de samenleving een verbod in het Gemeenschapsonderwijs noodzakelijk maakten. Tegelijk was het Hof van mening dat ouders en leerlingen zich terughoudend dienden op te stellen. De vrijheid van godsdienst, en met name de publieke beleving ervan, is nu eenmaal niet absoluut. En dat geldt zeker voor door de overheid ingericht onderwijs.”

“In het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs bestaat een algemeen verbod op ideologische kentekens al sinds 2013”, legt Van Bossuyt uit. “Het verbod werd ingevoerd om het pedagogische project van het GO! te waarborgen. Dat laatste houdt in: opvoeden tot actief burgerschap door respect, oprechtheid, gelijkwaardigheid, openheid, engagement en betrokkenheid te bewerkstelligen. Daar lijkt me niets mis mee, wel integendeel. Ik pleit daarom voor een gelijkaardige visie en aanpak in ons Gentse stedelijke onderwijs.”

Van Bossuyt besluit: “Een verbod op levensbeschouwelijke symbolen kan de Gentse stadsscholen en hun leerlingen alleen maar ten goede komen. De druk voor jongeren om zich te tooien met deze of gene symbolen zal wegvallen. Jongeren zullen elkaar op een meer onbevangen manier kunnen tegemoet treden en leren kennen. En dat is voor ons van cruciaal belang.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is