Unia neemt 90 Gentse werkgevers juridisch in het vizier wegens vermeende discriminatie. Anneleen Van Bossuyt: “Nieuw stadsbestuur wil deze aanpak nog verder uitbreiden”

Op 26 juni 2025, over deze onderwerpen: Economie & Werk
sollicitatie

Recent ontvingen zeker negentig Gentse werkgevers van Unia een ingebrekestelling wegens vermeende discriminatie. Dat is de eerste stap richting een proces. Fractieleider Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Dit maakt deel uit van  het praktijktestbeleid van het Gentse stadsbestuur met betrekking tot de arbeidsmarkt. De vorige en huidige Gentse meerderheid werkt op dat vlak al jaren samen met Unia. De wetenschappelijke methodologie van die praktijktesten ligt onder vuur, maar dat weerhoudt het stadsbestuur niet om Unia in te schakelen om bedrijven juridisch aan te pakken. Dit is voor N-VA Gent niet de manier om een gezond lokaal arbeidsmarktbeleid te voeren. Maar het nieuwe bestuursakkoord leert dat men hier nog méér op wil inzetten.”

Van Bossuyt: “Uit een eerder rapport van het stadsbestuur bleek dat er bij vier vijfden van de Gentse werkgevers geen énkele aanwijzing voor discriminatie terug te vinden is bij het behandelen van sollicitaties. Bij slechts één vijfde kon dat misschien wel het geval zijn, al laat dat zich niet zomaar vaststellen. Maar hoewel de grote meerderheid dus 100% zeker niet discrimineert, focust de communicatie van het stadsbestuur zelden op die grote meerderheid. Met alle negatieve gevolgen van dien uiteraard voor de beeldvorming over ondernemers in onze stad.”

Van Bossuyt: “Discriminatie kan uiteraard niet, maar mensen die zich gediscrimineerd voelen kunnen via de rechtbank of met ondersteuning van Unia zelf hun rechten doen gelden. Op basis van een omstreden onderzoek juridische procedures inleiden is ongehoord. Daarna in de pers verkondigen dat werkgevers de ingebrekestelling als een ‘uitgestoken hand’ moeten zien, is een voorbeeld van ‘adding insult to injury’ zoals onze Angelsaksische vrienden het zo mooi zeggen. Totaal ongeloofwaardig.”

Van Bossuyt: “Omdat de zaak stof doet opwaaien, doet het stadsbestuur nu zijn best om de eigen rol te minimaliseren. Maar dat slaat nergens op. Ook in het nieuwe bestuursakkoord staat immers nog eens zwart op wit ingeschreven dat er ‘juridische gevolgen’ moeten kunnen gekoppeld worden aan praktijktesten en ‘mystery visits’. Men beperkt dit ook niet meer tot de arbeidsmarkt, want ook andere sectoren komen in het vizier: nightlife, de gezondheidszorg en de banken.”

Van Bossuyt besluit: “Met N-VA Gent zien we de meerwaarde van culpabiliserende en stigmatiserende praktijktesten niet in. En al helemaal niet wanneer men ze als opstapje naar juridische procedures gebruikt. Dit is op geen enkele manier een kerntaak van een lokaal bestuur. Dus stop alsjeblieft met hier nog langer middelen aan te verspillen. Zet daarentegen in op een doorgedreven en dialooggericht sensibiliseringsbeleid waar nodig. De overgrote meerderheid van ondernemers doet het goed en verdient niet in een slecht daglicht gezet te worden. Vertrouwen in de Gentse ondernemers moet het uitgangspunt zijn.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is