Veiligheid en centen

Op 30 november 2021, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Veiligheid
Politie

Onze stad werd afgelopen maand opgeschrikt door een reeks gevallen van seksueel geweld, o.a. in de Overpoort en aan de Oude Beestenmarkt. Met N-VA stelden we voor om een tweesporenbeleid te voeren met enerzijds een netwerk van beveiligingscamera’s en anderzijds investeren in preventie en sensibilisering. Maar ons voorstel werd weggestemd door burgemeester Mathias De Clercq (OpenVLD) en zijn meerderheid. In Gent kunnen camera’s blijkbaar alleen om mensen LEZ- of knipboetes te doen betalen, niet voor uw veiligheid.

Mensen extra doen betalen, dat is ook waar de stadsbegroting voor het komende jaar om draait. De parkeertarieven gaan alweer de hoogte in (plus 15%), kwestie van Gent aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Nieuw ook is een belasting op ‘verhardingen’: details ontbreken nog, maar mensen die bouwen of verbouwen dreigen de dupe te zijn. Daarnaast wil men een nieuwe belasting op masten en pylonen, kwestie van de energieprijzen nog wat meer de hoogte in te jagen. De Vlaamse overheid vraagt net aan de lokale besturen om dit soort belastingen af te schaffen.

Burgers blijven ons ondertussen ook contacteren met tal van vragen en klachten over verkeersonveilige situaties nabij woonzorgcentra en in schoolomgevingen, over de nefaste gevolgen van het wijkcirculatieplan Dampoort/Gentbrugge voor hun straat, over de niet aflatende sluikstortproblematiek, over de overlast van ‘boomcars’ die door wijken racen, over de traag werkende dienst stedenbouw, enz. Met onze fractie klagen we al die problemen aan bij het stadsbestuur, maar er lijkt te vaak te weinig te veranderen. Deze meerderheid is zichtbaar verlamd door de strijd om de burgemeesterssjerp die nu al losgebarsten is tussen Mathias De Clercq (OpenVLD) en Filip Watteeuw (Groen).

Tenslotte moeten we met spijt in het hart vaststellen dat ook deze eindejaarperiode niet zonder beperkingen zal kunnen verlopen. De Gentse kerstmarkt, het eindejaarvuurwerk en de grote nieuwjaarsreceptie zijn geschrapt. In andere steden worden gelijkaardige maatregelen genomen. We zullen er deze winter met geliefden, familie en vrienden samen het beste van moeten maken. Ik wil iedereen via deze weg alvast een hart onder de riem steken, onder het motto ‘nie pleuje’.

 

Met Gentse groeten,

Anneleen Van Bossuyt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is