Veiling eetstandjes Gentse Feesten. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Onvoorstelbaar: vlees-eetstandjes betalen tot 4x meer dan vegetarische standjes”

Op 6 mei 2022, over deze onderwerpen: Toerisme & evenementen
braadworst

Vandaag werden de resultaten bekend gemaakt van de veiling van de veelbesproken eetstandjes op de Gentse Feesten komende zomer. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Zoals gevreesd is er een absolute wanverhouding tussen de opbrengst van de vlees-standjes vergeleken met de vegetarische standjes. Voor een vleesstandje betaalt een uitbater tot vier maal meer dan voor een vegetarisch standje. Dat maakt bijzonder duidelijk hoe uitbaters de vraag naar respectievelijk vlees en veggie inschatten.”

Van Bossuyt: “De instelprijs voor alle eetstandjes was 2500 euro. Voor het duurste vegetarische standje werd 8000 euro geboden. Voor het duurste vleesstandje 30.900 euro. Dat is zo goed als vier keer zo veel. In totaal brengen de vleesstandjes zo’n 85.000 euro op. De vegetarische of veganistische standjes samen amper 27.000 euro, nauwelijks een derde. Voor de cluster van vier eetstandjes op de Kouter – waarvan de helft verplicht veggie moet zijn – werd niet meer geboden dan de instelprijs van 2500 euro.”

Van Bossuyt: “Voor de stadskas is dit een aderlating. Bij vorige edities bracht de veiling van de eetstandjes op de openbare weg 400.000 euro tot 600.000 euro op. Nu bedraagt de totale opbrengst amper 176.000 euro. De link met het ‘de-helft-van-de-standjes-verplicht-vegetarisch’-beleid van het stadsbestuur is zonneklaar.”

Van Bossuyt besluit: “Bij de volgende editie van de Gentse Feesten moeten we gewoon de markt weer laten spelen. Op die manier kunnen de uitbaters weer goeie zaken doen en het is tegelijk goed voor onze stadskas, die zoals gekend in slechte papieren zit. De groene regelneverij – met de volle instemming van OpenVLD-burgemeester Mathias De Clercq – is ook hier alweer op zijn limieten gebotst.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is