Verhoging parkeerboetes met 33%: van 30 naar 40 euro. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Stadsbestuur op zoek naar geld om coronacrisis te betalen”

Op 16 september 2020, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Mobiliteit en openbare werken

Vanaf 1 oktober worden de boetes voor wie geen parkeergeld betaalt een stuk duurder. Het stadsbestuur heeft beslist om het tarief te verhogen van 30 naar 40 euro.

N-VA-fractieleider Van Bossuyt: “Met N-VA kunnen we deze zoveelste tariefverhoging niet steunen. Mensen die geen parkeergeld betalen mogen zeker gesanctioneerd worden, maar er zijn genoeg mensen die niet kwaadwillig een parkeerboete oplopen, uit verstrooidheid of omdat ze niet weten dat ze zich in een betalende zone geparkeerd hebben. In onze stad is de signalisatie van de betalende zones zeker niet overal even duidelijk.”

Begin 2019 hebben burgemeester De Clercq en zijn college de meeste Gentse belastingen en retributies al flink verhoogd, de Mathiastaxen. Maar de parkeerboetes bleven toen buiten schot omdat men blijkbaar oordeelde dat 30 euro meer dan genoeg was. Nu wordt ook dit tarief dus zogenaamd ‘geïndexeerd’, met een meeropbrengst voor de stadskas van 933.110 euro per jaar.

Van Bossuyt: “Dit is een bijzonder vreemde timing. Nog geen twee weken geleden werden de aanpassingen aan de meerjarenbegroting besproken op de gemeenteraad. Toen werd er met geen woord gerept over een verhoging van parkeerretributies. Nu komt men plots met deze maatregel die bijna onmiddellijk ingaat.”

Van Bossuyt besluit: “De stad sleept een hoge schuldenberg van een miljard euro mee en ook de coronacrisis laat zich voelen. De vrees die we met N-VA op de gemeenteraad uitten dat het stadsbestuur extra inkomsten zou zoeken bij de Gentenaar was terecht, zo blijkt nu al.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is