‘Verklaring van Gent’: Afscheid van de politieke neutraliteit van NTGent

Op 30 maart 2022, over deze onderwerpen: Cultuur & Sport
theater

Op 4 maart jl. nam het NTGent – zonder medeweten van de raad van bestuur – mee het initiatief tot de zogeheten ‘Verklaring van Gent’. In deze open brief wordt opgeroepen tot steun aan een burgerwetsvoorstel dat tot doel heeft om migranten zonder wettig verblijf op grote schaal te regulariseren. Bovendien wordt ons land verweten ongastvrij te zijn, een wrange boodschap op een moment dat duizenden burgers bereid blijken om Oekraïense vluchtelingen thuis op te vangen en ook de diverse overheden alle zeilen bijzetten om alles in goede banen te leiden.

Zoals iedereen kan lezen (zie https://www.ntgent.be/nl/nieuws/verklaring-van-gent; https://www.demorgen.be/meningen/de-europese-ontvangst-voor-oekraiense-v...) heeft het initiatief een onmiskenbaar politiek karakter, dat bovendien in een welbepaalde maatschappelijke hoek te situeren is. Als bestuursleden van NTGent zijn we van mening dat dit noch strookt met de opdracht van NTGent, noch met de politieke neutraliteit van de instelling.

NTGent is een stichting met als doelstelling het realiseren van podiumkunsten. Deelname aan een partijdig wetsvoorstel over een delicaat maatschappelijk thema valt hier niet onder. NTGent kent een jarenlange traditie van politieke neutraliteit. Naar aanleiding van een eerder incident – een samenwerking met Hart Tegen Hard eind 2015 – stelde toenmalig voorzitter van NTGent Luc Van den Bossche expliciet dat NTGent geen activiteiten kan of mag ondernemen die het neutraliteitsprincipe in het gedrang brengen.  

In aanloop naar de raad van bestuur van gisteravond (29 maart) – waar we de kwestie agendeerden – bracht de advocaat van NTGent een advies uit met twee belangrijke conclusies: 1) het komt alleen de raad van bestuur toe om NTGent te verbinden aan een stellingname zoals de ‘Verklaring van Gent’; 2) een rechtzetting waarbij NTGent zich onthoudt van elke stellingname m.b.t. de verklaring dringt zich op. Op dit laatste punt hadden we als bestuurders ook zelf al aangedrongen.

Een meerderheid van de medebestuurders besloot dit advies echter ter zitting te negeren. Beide conclusies werden zonder meer weggestemd. Daarmee zet de raad van bestuur een fundamentele koerswijziging in: in plaats van de politieke neutraliteit van de stichting ten allen tijde te bewaren, wordt nu gekozen voor het volgen van de politieke waan van de dag. Dit houdt naar ons aanvoelen risico’s in voor de toekomst.

In die context zien we ons middels deze publieke communicatie genoodzaakt om duidelijk te maken dat niet alle bestuursleden van NTGent deze nieuwe gang van zaken onderschrijven. Wel integendeel: we betreuren dit ten zeerste. Tegelijk nemen we ondubbelzinnig afstand van de ‘Verklaring van Gent’.

Voor alle duidelijkheid: dat de artistiek directeur en de hele artistieke ploeg van NTGent maatschappelijk relevante producties opzetten is – vanzelfsprekend – geen enkel probleem. Dat de artistiek directeur of leden van de artistieke ploeg ten persoonlijke titel al dan niet politieke standpunten innemen met betrekking tot maatschappelijke thema’s, inclusief hete hangijzers: met alle plezier. Maar NTGent – gesubsidieerd met ruim 5 miljoen euro per jaar gemeenschapsgeld – als instelling politiek engageren is een heel andere zaak.

 

Lucrèce Callebaut, Kristina Colen, Rudi De Kerpel, Filip Van Tricht, leden van de de raad van bestuur van NTGent (op voordracht van N-VA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is