Voorstelling Gentse politiecijfers 2024. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Daling geregistreerde criminaliteit, maar er blijven een pak werkpunten”

Op 20 maart 2025, over deze onderwerpen: Veiligheid
politie

Vanavond worden de Gentse criminaliteitscijfers voorgesteld aan de Gentse gemeenteraad. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Globaal werden er in 2024 31.995 misdrijven aangegeven en/of geregistreerd. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar. Ik zal de korpschef vanavond zeker vragen of die trend effectief ook een daling van de criminaliteit zelf vertegenwoordigt, en niet alleen van de registratie ervan. Hoe dan ook moeten we als stad sterk investeren in onze politie zodat ze criminaliteit en overlast krachtdadig kunnen aanpakken.”   

Van Bossuyt: “Een aantal types misdrijven dalen niet. Dat is o.a. het geval voor woninginbraken, waarvoor er bij slachtoffers een grote aangiftebereidheid bestaat. Die blijven met 1061 feiten op een hoog peil. Woninginbraken zijn zeer ingrijpend en hier moet wat ons betreft sterker op ingezet worden om dit aantal naar beneden te krijgen. Meer sociale controle via buurtinformatienetwerken (BIN’s) kunnen daartoe bijdragen. In onze stad kunnen politie en bewoners nog een stuk beter samenwerken om de veiligheid in onze wijken te verhogen.”

Gemeenteraadslid Mathieu Cockhuyt: “De cijfers voor drugsbezit dalen al jaren systematisch. Sinds 2019 zijn die zelfs bijna gehalveerd, van 3503 naar 1963. Ik zal vanavond de verklaring voor die daling bevragen en hoop dat de oorzaak niet is dat er (veel) minder op gecontroleerd wordt. Met N-VA vinden we dat er uiteraard prioritair moet ingezet worden op het vatten van dealers en andere drugscriminelen, maar ook drugbezit moet blijven aangepakt worden. Want als er minder vraag is, zullen er ook minder dealers zijn.”

Van Bossuyt: “Op vlak van overlastproblemen is er nog geen daling van de sluikstortcijfers in zicht. Met 1110 pv’s en GAS tegen sluikstorters zitten we op een triest hoogtepunt. Onze fractie deed al verschillende voorstellen voor een kordater beleid op dit vlak, met o.a. hogere boetes en opruimkosten, alsook meer anti-sluikstortcamera’s. Goed op te volgen ook is of de 83 geplande glasbollocaties niet evenveel nieuwe sluikstortplekken worden.”

Cockhuyt: “Meer slachtoffers vinden de weg naar het Zorgcentrum na seksueel geweld. Dat is een goeie zaak. Maar het aantal aangiftes bij de politie stijgt verhoudingsgewijs niet mee. We moeten bekijken hoe we die aangiftebereidheid kunnen verhogen. Bij de misdrijven inzake jeugdbescherming is er een drastische stijging: van circa 300 feiten tijdens voorgaande jaren naar 459 in 2024. Ik zal de korpschef zeker vragen wat de achtergrond hiervan is.”

Van Bossuyt: “Wat de krakersproblematiek betreft valt op dat er nog nooit zoveel bewoonde panden gekraakt werden als in 2024. In totaal gaat het om dertien bewoonde panden. Dat zijn er dertien teveel. Het stadsbestuur en de politie moeten mensen die hiermee geconfronteerd worden maximaal ondersteunen. Onvoorstelbaar eigenlijk dat mensen er niet voor terug schrikken om andermans woning zomaar in te pikken.”

Van Bossuyt: “Bij de verkeerscijfers stel ik vast dat er meer gecontroleerd wordt in fietsstraten (waar auto’s niet mogen inhalen) dan in voetgangersstraten (waar fietsers niet mogen rijden). Dat is vreemd, want de overtredingsgraad ligt in voetgangersstraten (299 overtredingen bij in totaal 12 acties) veel hoger dan in de fietsstraten (222 overtredingen bij in totaal 58 acties). De verhouding qua controleacties zou eigenlijk omgekeerd moeten zijn. Veel mensen ergeren zich blauw aan fietsers die niet afstappen in voetgangersstraten.”

Van Bossuyt: “Een laatste aandachtspunt is het aanpakken van gekende hotspots voor overlast en criminaliteit. Op de komende gemeenteraad nu maandag zal ik de burgemeester ondervragen over de alweer oplaaiende drugscriminaliteit in de omgeving van het Seghersplein in de Brugse Poort. Die plek heeft sinds jaren een kwalijke reputatie, met alle gevolgen van dien voor de buurtbewoners die soms teneinde raad zijn. Op dergelijke plekken moeten we als stad veel kordater optreden, o.a. via het inzetten van permante bewakingscamera’s, zoals die er al zijn aan het Zuid of in de Overpoort.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is