U bent hier
Resultaten TIMSS-onderzoek en Gents thuistaalbeleid in onderwijs. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Dringend tijd om Nederlands ondubbelzinnig centraal te stellen”
Gisteren werd het nieuwe internationale TIMSS-onderzoek voorgesteld. De scores van Vlaamse tienjarige leerlingen voor wiskunde en wetenschappen gaan helaas duidelijk achteruit. Met name de zwakkere leerlingen doen het steeds minder goed. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Een belangrijke vaststelling hierbij is dat leerlingen met een andere thuistaal dan het Nederlands veel slechter scoren dan leerlingen die wél het Nederlands als thuistaal hebben. Dit geeft duidelijk aan dat we 100% moeten inzetten op het Nederlands en dat is Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts gelukkig ook van plan met o.a. de nieuwe taalscreenings.”
Gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem, lid van de commissie onderwijs: “Maar hier in Gent voert men al jaren een ander beleid. In plaats van ondubbelzinnig in te zetten op het Nederlands wordt het gebruik van de thuistaal in de klas en op school actief gepromoot. Ook de nieuwe beleidsnota van onderwijsschepen Decruynaere (Groen) heeft het over het ‘omarmen van de thuistalen’. Op die manier zend je een verkeerd signaal naar ouders en leerlingen. De schepen zou beter 200% kiezen voor Nederlands.”
Van Bossuyt: “OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme beklemtoonde gisteren terecht dat een andere thuistaal de ondersteuning van schoolkinderen door hun ouders belemmert. Ook de communicatie tussen ouders en leerkrachten verloopt hierdoor heel moeilijk, met alle gevolgen van dien voor de schoolcarrière. Het Gentse stadsbestuur blijft maar investeren in meer externe brugfiguren om de communicatie tussen school en anderstalige ouders op te vangen, maar de beste oplossing is natuurlijk dat ouders rechtstreeks met de school kunnen communiceren. Het is die boodschap die we als stadsbestuur zo duidelijk mogelijk zouden moeten uitdragen.”
Van Renterghem besluit: “Ik wil schepen Decruynaere en het Gentse stadsbestuur oproepen om eindelijk komaf te maken met het hele thuistaalbeleid in het onderwijs. De resultaten van het TIMSS-onderzoek zijn duidelijk. Ook het eerdere UGent-onderzoek in opdracht van de stad toonde aan dat het gebruik van thuistaal in de klas niet leidt tot enige leerwinst. Kinderen met een andere thuistaal hebben enkel maar te winnen bij een consequent Nederlands-beleid op school. Alleen zo zullen we de drempels richting hoger onderwijs en op de arbeidsmarkt wegwerken. Dát is voor ons werken aan gelijke kansen voor alle Gentse kinderen en jongeren.”