Themacommissie Jaarverslag Ombudsvrouw 2021. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Make-over nodig voor slecht scorend Mobiliteitsbedrijf”

Op 24 maart 2022, over deze onderwerpen: Beleid & financiën
Klachtenbehandeling

Vanavond wordt op een themacommissie van de gemeenteraad het Jaarverslag 2021 van de Gentse Ombudsvrouw besproken. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Net als vorig jaar werden ook nu weer het meeste aantal tweedelijnsklachten ingediend over het Mobiliteitsbedrijf (239 vs. 204 in 2020 ), zoals bekend onder de bevoegdheid van schepen Watteeuw (Groen). Daarmee bevestigt het Mobiliteitsbedrijf andermaal zijn reputatie van slechtste leerling van de klas. Als N-VA dringen we al langer aan op een externe audit. Het Gentse Mobiliteitsbedrijf heeft nood aan een echte make-over.”

Van Bossuyt: “Veel klachten gaan over parkeren. Dat hoeft niet te verwonderen aangezien het stadsbestuur voortdurend de tarieven verhoogt en overal parkeerplaatsen schrapt zonder degelijke alternatieven te voorzien. Daarnaast gaan veel klachten over stroeve communicatie en een gebrek aan klantgerichtheid. Het jaarverslag leest op dit punt als een refrein: jaar na jaar komen dezelfde klachten terug zonder dat er iets verbetert. Ook wij krijgen jaarlijks een massa mails van mensen die zich beklagen over het Mobiliteitsbedrijf. Zo kan het niet langer: we pleiten daarom voor een  verbeterplan op basis van een externe audit.”

Van Bossuyt: “Heel wat mensen ook contacteren de Ombudsvrouw met meldingen en klachten over de staat en het beheer van het openbaar domein: straten, voet- en fietspaden, enz. Ook ikzelf en mijn collega’s ontvangen wekelijks klachten over de slechte staat van het Gentse openbaar domein. Opvallend daarbij is dat uit onze communicatie met de bewoners in kwestie vaak blijkt dat ze (nog) niet vertrouwd zijn met de werking van de Ombudsvrouw. Die bekendheid van de Gentse Ombudsdienst verder verhogen, is dus zeker nog een werkpunt.”

Van Bossuyt: “Een ander pijnpunt blijft de stedelijke sociale woonmaatschappij WoninGent. Het is goed dat de woonmaatschappij eindelijk een eigen klachtendienst heeft opgericht. Maar tegelijk is het jammer dat men blijkbaar nog altijd niet systematisch doorverwijst naar de Ombudsvrouw wanneer de eigen klachtenbehandeling niet tot een oplossing leidt. Dat is een gemiste kans. Met N-VA dringen we hier nochtans sinds 2015 op aan. Toenmalig burgemeester Termont had zich ook geëngageerd om hier werk van te maken, maar tot nog toe is het helaas bij woorden gebleven.

Van Bossuyt: “Een positief punt dat ik hier wil belichten is het beperkt aantal klachten over de politie (10 waarvan slechts 2 gegrond). Daarmee komt de politie niet voor in de top 10 van stadsdiensten met het meeste klachten. Dit toont duidelijk aan dat onze flikken goed werk leveren en dat is iets om trots op te zijn. De cijfers relativeren ook de gemakkelijke verwijten en beschuldigingen – o.a. van discriminatie en racisme – die geregeld op sociale media of elders worden gelanceerd, o.a. recent nog door een lid van het actuele schepencollege.” 

Van Bossuyt besluit: “Tot slot moet het me van het hart dat het Jaarverslag van de Ombudsvrouw al enkele jaren veel minder uitvoerig en gedetailleerd is dan vroeger. Daardoor wordt er toch een stukje aan kwaliteit ingeboet. Daardoor krijg je als burger – en als gemeenteraadslid – een minder goed beeld op wat er mis loopt of beter kan in onze stad. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik zou de Ombudsvrouw daarom willen oproepen om de editie van volgend jaar terug te schoeien op de oude leest.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is