Project Meubelfabriek: vragen bij gebruik subsidies door voorzitter vzw Masala. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Waar blijven de resultaten van het door burgemeester Mathias De Clercq aangekondigde onderzoek?”

Op 30 augustus 2022, over deze onderwerpen: Beleid & financiën
vergrootglas

Anneleen Van Bossuyt, fractieleider N-VA Gent: “De vzw Masala kwam vóór de zomervakantie al in opspraak. Uit mij bezorgde documenten heb ik nu vernomen dat er ook ernstige vragen te stellen zijn bij het beheer van stedelijke subsidiegelden voor vzw De Meubelfabriek door de voorzitter van vzw Masala, één van de partners in De Meubelfabriek. De besteding van duizenden euro’s aan subsidies zou onduidelijk zijn volgens betrokken partijen. In maart 2021 schreef een stadsmedewerker dat hij “zich zorgen maakte” over de situatie. Met N-VA Gent zullen we dit tot op het bot uitzoeken.”

De Meubelfabriek is een koepel van 23 organisaties die een tijdelijke invulling geven aan de Meibloemsite in de Brugse Poort. De voorzitter van vzw Masala was tot juni 2021 coördinator (of ‘Residentenmedewerker’) van de site en tot november 2020 ook verantwoordelijk voor het financieel beheer van De Meubelfabriek.

Van Bossuyt: “Een eerste aantijging betreft een subsidie van 10.000 euro voor de inrichting van een keuken op De Meubelfabriek-locatie. Daarvan zou slechts 4000 euro betaald zijn aan de betrokken aannemer. De besteding van de andere 6000 euro blijft onduidelijk.”

Van Bossuyt: “Een tweede aantijging betreft het verdwijnen of oneigenlijk gebruiken van sanitair materiaal dat voor De Meubelfabriek werd aangekocht ten bedrage van 5000 euro. Daarnaast is er een financiële discussie over 3000 euro die vzw Masala aan De Meubelfabriek gefactureerd heeft voor elektriciteitswerken waarover geen akkoord bestond.”

Van Bossuyt: “Meer algemeen zou de voorzitter van vzw Masala aan de andere partners in De Meubelfabriek geen facturen hebben kunnen of willen voorleggen met betrekking tot uitgegeven subsidiegelden. Andere partners brachten de betrokken stadsdiensten herhaaldelijk op de hoogte van de bestaande financiële en andere beheerproblemen.”

Van Bossuyt: “Al op 23 maart schreef een stadsmedewerker in een mail dat ook hij zich zorgen maakte over de situatie. Begin mei volgt de aankondiging dat de financiën door stadsmedewerkers zullen geëvalueerd en opgevolgd worden. Het resultaat daarvan is de andere partners in De Meubelfabriek echter onbekend.”

In juni jl. kwam de door het stadsbestuur gesubsidieerde vzw Masala al in opspraak voor andere feiten. Eerst zette de stedelijke sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent (voor 99% in handen van de Stad Gent) de samenwerking met vzw Masala stop omdat de organisatie afgekeurde sociale woningen tegen woekerprijzen toch zou verhuurd hebben. Nadien volgde in de pers nog het bericht dat door vzw Masala beheerde panden werden gebruikt voor drugshandel.

De Stad Gent subsidieerde de vzw Masala stevig tijdens de voorbije jaren: in 2021 alleen voor 118.219 euro en in de periode 2018-22 in totaal voor 263.908 euro. Het gaat om subsidies vanuit diverse departementen: jeugd, cultuur/vrije tijd, werk en participatie.

Van Bossuyt: “Eind juni antwoordde burgemeester Mathias De Clercq op mijn interpellatie in de gemeenteraad dat er een onderzoek zou volgen naar vzw Masala. Maar we zijn nu twee maanden verder en er zijn nog geen resultaten bekend. Eerlijk gezegd: ik vind dat dit lang begint te duren. De financiële verantwoordingsstukken en evaluatieverslagen moet het stadsbestuur gewoon liggen hebben: dus wat is het probleem eigenlijk?”

Van Bossuyt: “Met N-VA Gent hebben we besloten het onderzoek door het stadsbestuur niet langer af te wachten. Via mijn controlerecht als gemeenteraadslid vraag ik de bewijsstukken van alle uitbetaalde subsidies op en alle facturen of andere verantwoordingsstukken die te maken hebben met de besteding van die subsidies. En dan zullen we zien: ofwel klopt de rekening, ofwel klopt ze niet. Ik wil burgemeester Mathias De Clercq ook oproepen om in dit dossier de grootst mogelijk transparantie te tonen, zowel ten aanzien van ons als oppositie als ten aanzien van alle Gentse burgers, met wiens belastinggeld de subsidies finaal betaald worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is