Werkinlevingsprojecten overmorgen van start in 11 centrumsteden

Op 30 januari 2013

Op 1 februari gaan de werkinlevingsprojecten in de Vlaamse centrumsteden van start. De projecten zijn gericht op jongeren zonder diploma en moeten hen via een reeks begeleidingsmaatregelen, waaronder korte stages bij verschillende bedrijven, wapenen om hun plaats op de arbeidsmarkt in te nemen. Vlaanderen wil op die manier jaarlijks 1.275 jongeren aan een baan of kwalificatie helpen.

Jongeren die zonder diploma of werkervaring op de arbeidsmarkt terechtkomen, hebben het moeilijk om een job te vinden. Om hen te ondersteunen bij het vinden van een baan of het behalen van nuttige kwalificaties, werd via het Loopbaanakkoord een nieuw instrument ingevoerd: de werkinleving. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Wanneer VDAB een werkinlevingsplaats aanbiedt, is de jongere verplicht daar op in te gaan. De werkinleving kan allerlei maatregelen omvatten: van opleidingen en trainingen tot korte stages bij verschillende bedrijven. We gaan resoluut voor maatwerk: een werkinlevingsproject is een individueel begeleidingsplan, volgens de behoeften van de werkzoekende.” Het project kan 12 tot 18 maanden duren, afhankelijk alweer van specifieke situatie waarin de werkzoekende zich bevindt.

Omdat jeugdwerkloosheid vooral een stedelijk fenomeen is, zeker bij jongeren zonder diploma, werkt de Vlaamse overheid samen met de 13 Vlaamse centrumsteden. Die konden, via een oproep bij het ESF-Agentschap (Europees Sociaal Fonds), projecten indienen om de jeugdwerkloosheid in hun stad aan te pakken. Intussen werden de eerste projecten goedgekeurd voor 11 centrumsteden: Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. In die steden start de VDAB op 1 februari met de toeleiding. De oproep voor Antwerpen en Gent werd op vraag van beide steden met een maand verlengd, omdat zij zelf ook meer de regiefunctie van de projecten willen uitoefenen. Op 1 maart kan de VDAB dus ook daar werkzoekenden opnemen in een werkinlevingsproject.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters gelooft sterk in de totaalaanpak voor werkzoekende jongeren: “De werkinleving is het eerste onderdeel van onze maatregelen voor jongeren zonder diploma: gericht op de steden, op maat van het individu en met een klemtoon op werkervaring. Op de volgende trede bevinden zich de instapstages. Daar krijgt de werkzoekende een vervroegde wachtuitkering en kunnen jongeren zonder diploma secundair onderwijs in heel Vlaanderen deelnemen. En als sluitstuk hebben we de Individuele Beroepsopleidingen (IBO’s), met een heel ruime doelgroep en een aanwervingsverplichting voor de werkgevers. Ik ben ervan overtuigd dat we met die set van maatregelen een doeltreffend pakket hebben gemaakt voor de begeleiding van jonge werkzoekenden, waarbij werkervaring en maatwerk centraal staan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is