5x N-VA op Gentse gemeenteraad: 1) participatie-traject voor invulling Groot Vleeshuis, 2) hoger maximumtarief voor sluikstortboetes, 3) invoeren dierenpas voor Gentenaars, 4) aanpakken drugscriminaliteit Seghersplein, en 5) nood aan Masterplan Zwembaden

Op 24 maart 2025, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Cultuur & Sport, Sociale zaken, Veiligheid, Dierenwelzijn, Erfgoed, Overlast
leeuw

Ook vanavond drukt de N-VA zijn stempel op de Gentse gemeenteraad. Met onder meer de volgende vijf voorstellen van onze raadsleden:

Mathieu Cockhuyt dringt aan op een andere invulling voor het Groot Vleeshuis op de Groentenmarkt: “Dankzij Vlaamse steun wordt het Vleeshuis eindelijk gerestaureerd. Dat is ook broodnodig, want het gebouw is zichtbaar in slechte staat. Maar nadien wil het stadsbestuur van deze laat-middeleeuwse erfgoedparel een fietsenstalling maken. Dat zou doodzonde zijn. Laat ons daarom samen met de Gentenaars een participatief traject opzetten om dit prachtige monument een waardige toekomst te geven. In andere Europese steden zijn er mooie voorbeelden te vinden die alvast als inspiratie kunnen dienen.”

Ronny Rysermans stelt voor om het maximumtarief voor sluikstortboetes op te trekken van de huidige 250 euro tot het wettelijk toegelaten maximum van 500 euro: “Sluikstorten is een echte pest. Veel mensen ergeren er zich blauw aan. Terecht. De cijfers blijven ook al jaren in stijgende lijn gaan. Daarom willen we met de N-VA een hardere aanpak van sluikstorters. Hogere boetes kunnen daar zeker bij helpen. Andere Vlaamse steden en gemeenten zijn ons al op dat pad voorgegaan.”

Els Roegiers haalt de mosterd in Oostende en pleit voor de invoering van een Dierenpas in onze stad: “Wanneer mensen onverwacht iets overkomt (plotse ziekenhuisopname, overlijden, enz.) dan blijven huisdieren wel vaker verweesd en aan hun lot overgelaten achter. Daarom introduceerde Oostende onlangs een dierenpas: die heeft de grootte van een identiteitskaart en bevat alle nodige info over de huisdieren die de persoon in kwestie heeft. Het initiatief bleek een groot succes en daarom stel ik voor om dit ook in Gent bij wijze van proefproject in te voeren. Want ook veel Gentenaars hebben een geliefd huisdier.”

Anneleen Van Bossuyt wil een kordate aanpak van de drugscriminaliteit op het Seghersplein in de Brugse Poort: “De afgelopen weken bereikten ons opnieuw noodkreten uit de Brugse Poort. Bewoners trekken aan de alarmbel over de aanhoudende drugscriminaliteit aan het Seghersplein en omgeving. Mensen worden ook verbaal en fysiek geïntimideerd en voelen zich niet meer veilig. De problemen zijn allesbehalve nieuw. Het is hoog tijd voor doortastende maatregelen, met o.a. de inzet van bewakingscamera’s. Want zo kan het niet langer.”

Bob Cammaert pleit voor investeringen in onze stedelijke zweminfrastructuur: “In het antwoord op een recente vraag moest de schepen van sport toegeven dat drie Gentse zwembaden – Strop, Van Eyck en Rooigem – nog maar een levenstermijn van tien jaar hebben. Dat wil zeggen dat we nú werk moeten maken van de vervanging ervan tegen 2035. Daarom pleit ik voor een Masterplan Zwembaden, zodat de Gentse burgers, clubs en scholen ook in de toekomst kunnen blijven zwemmen. Via publiek-private samenwerkingen kunnen we de investeringen betaalbaar houden en daarnaast voorziet Vlaanderen een subsidie waar de stad op kan intekenen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is