Anneleen Van Bossuyt: “Aantal gekraakte panden in Gent met 48% gestegen”

Op 21 februari 2024, over deze onderwerpen: Wonen (+ ruimtelijke ordening)

Anneleen Van Bossuyt, fractieleider N-VA Gent: “De voorbije weken en maanden waren er telkens opnieuw berichten over Gentse woningen die door krakers bezet werden. Om een beter zicht te krijgen op het probleem vroeg ik de cijfers op. Daaruit blijkt dat het aantal gekraakte panden in onze stad tussen 2022 en 2023 gestegen is met 48%. Dat is geen geruststellende evolutie. Met N-VA Gent willen we werk maken van een kordater anti-kraakbeleid.”

Van Bossuyt: “Uit de cijfers blijkt dat er in 2022 bij de politie 78 aangiftes werden gedaan van een gekraakt pand: 67 onbewoonde panden en 11 bewoonde. In 2023 waren er 116 aangiftes: 108 onbewoonde panden en 8 bewoonde. Dat is een aanzienlijke stijging met 48%. Daarmee zitten we jammer genoeg terug op het niveau van 2015: toen waren er 115 gekraakte panden.”

Van Bossuyt: “Wat de geografische spreiding over het Gentse grondgebied betreft valt op dat Nieuw Gent en Meulestede hotspots zijn. Maar tegelijk stel ik vast dat kraken een probleem is dat in de hele stad voorkomt: in het centrum, in de 19de-eeuwse gordel, maar ook in de deelgemeenten. Chronologisch gezien zijn de aangiftes vrij gelijkmatig over het jaar gespreid, met de maand oktober in zowel 2022 als 2023 als relatieve uitschieter.”

Van Bossuyt: “Voor de rest valt in het antwoord van burgemeester Mathias De Clercq (OpenVLD) op hoe weinig informatie er beschikbaar is. Zo weet men niet hoeveel van de ‘onbewoonde panden’ woningen zijn. Men weet evenmin hoeveel sociale woningen er gekraakt zijn. De vraag hoeveel gekraakte panden er op dit moment zijn, blijft eveneens onbeantwoord. Ik vraag me ook af of men zicht heeft op wie de krakers zijn: anarchistische ‘beroepskrakers’ of mensen zonder wettig verblijfstatuut of nog andere groepen.”

Van Bossuyt: “Zonder degelijke data is geen doelmatig beleid mogelijk. De stijging maakt in mijn ogen duidelijk dat de huidige aanpak van het stadsbestuur niet werkt. Dat is een spijtige zaak voor alle buurtbewoners die met de overlast door krakers – gaande van sluikstorten over vandalisme tot intimidatie en agressie – geconfronteerd worden. Met N-VA Gent willen we inzetten op een kordater stedelijk anti-kraakbeleid. Daarnaast willen we ook een federale wetswijziging om optreden tegen kraken makkelijker te maken: de N-VA-fractie in de Kamer heeft daartoe al een wetsvoorstel ingediend. Ik hoop van harte dat de Gentse meerderheidspartijen dit in Brussel mee zullen bepleiten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is