Dossier sociale woningen Sint-Bernadettewijk. Gert Robert (N-VA): “Duidelijkheid nodig over fasering vernieuwbouw en over verhuisopties voor bewoners”

Op 28 juli 2020, over deze onderwerpen: Sociale zaken, Wonen (+ ruimtelijke ordening)

In volle zomervakantie vond een extra gemeenteraadscommissie plaats naar aanleiding van de commotie over de plannen van het stadsbestuur om de sociale Sint-Bernadettewijk te herbouwen. N-VA-gemeenteraadslid Gert Robert: “Jammer genoeg hadden schepen Heyse (Groen) en WoninGent-voorzitter Heughebaert (Groen) weinig concrete antwoorden klaar. Voor mij blijven drie punten belangrijk: het onderzoeken van de eventuele fasering van de bouwplannen, het verschaffen van duidelijkheid aan de bewoners over de verhuisopties, en het zoeken naar samenwerking met andere sociale woonmaatschappijen. De raad van bestuur van WoninGent moet hierover zo snel mogelijk beslissingen nemen. Met N-VA leveren we graag de beslissende stem om op korte termijn een extra vergadering samen te roepen.”

Gert Robert: “Het bekijken van de mogelijke fasering van de bouwplannen moet op een ernstige manier gebeuren. Dat wil zeggen door een extern studiebureau, niet intern door WoninGent zelf. Een gefaseerde aanpak heeft als voordeel dat minder mensen tegelijkertijd hun woning moeten verlaten. Ik wil een duidelijk zicht krijgen op de haalbaarheid van zo’n gefaseerde aanpak, onder meer qua budget en qua timing. Op basis daarvan kan de knoop dan met kennis van zaken doorgehakt worden.”

“Ten tweede wil ik dat er eindelijk duidelijkheid komt over de verhuisopties voor de sociale huurders tijdens de uitvoering van de werken”, zegt raadslid Robert. “Is het nu WoninGent zelf dat globaal beslist of de hele verhuis voor alle bewoners tijdelijk of definitief zal zijn? Of zullen de individuele huurders de keuze hebben om zelf te beslissen of ze tijdelijk of permanent verhuizen? Dit moet dringend uitgeklaard geraken. Zolang hierover geen duidelijkheid bestaat, moet WoninGent ermee stoppen met bewoners te contacteren over het hele verhuisproces.”

“Ten derde moet WoninGent bekijken of er wat betreft de verhuis samenwerking mogelijk is met andere sociale huisvestingsmaatschappijen. Veel bewoners willen tijdens de verhuis begrijpelijkerwijs zo dicht mogelijk in de buurt blijven wonen, in Sint-Amandsberg of eventueel Oostakker. We moeten bekijken of we voor de verhuis van bewoners geen beroep kunnen doen op beschikbare woningen van andere woonmaatschappijen”, aldus Robert.

Gert Robert besluit: “Met N-VA ondersteunen we de herbouwplannen voor de Sint-Bernadettewijk. Te veel mensen hebben te lang in erbarmelijke omstandigheden moeten wonen. En dat is de uitdrukkelijke verantwoordelijkheid van de vorige coalitie(s) van OpenVLD, sp.a en Groen, want WoninGent is voor 99% eigendom van het stadsbestuur. Maar nu moeten we in het belang van de sociale huurders vooral vooruit kijken, mét de nodige aandacht voor hun terechte bezorgdheden.”

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is