Jaarverslag Gentse Ombudsvrouw 2019 legt hardnekkige pijnpunten bloot. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Stadsbestuur moet werk maken van klantvriendelijke, flexibele en toegankelijke dienstverlening.”

Klachtenbehandeling

Het jaarverslag van de Gentse ombudsvrouw geeft een overzicht van waar het in 2019 verkeerd liep tussen Gentenaars en de stedelijke dienstverlening. Opvallend is dat bepaalde klachten jaar na jaar blijven opduiken.

Koploper is ook ditmaal het Mobiliteitsbedrijf stelt N-VA-fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt vast: “Opnieuw moeten we de gekende klachten lezen over onredelijke boetes, moeilijke procedures, onduidelijke online toepassingen en stroeve dienstverlening. Voor ons blijft er dringend nood aan een koers- en mentaliteitswijziging bij het mobiliteitsbedrijf. Burgers moeten eindelijk klantvriendelijk en correct behandeld worden. Er moet ook sterker ingezet worden op digitalisering van de dienstverlening. Onze stad loopt hier echt achterop en maakt de ‘smart city’-ambities niet waar.”

Van Bossuyt: “Op de tweede plaats volgt de stedelijke sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent. Ook hier zijn de klachten vaak ‘klassiekers’, zoals over het traag uitvoeren van herstellingen of laat of niet reageren op vragen van huurders. Ook hier is duidelijk nood aan een meer huurdergerichte en klantvriendelijke werking. Onze vertegenwoordiger in de raad van bestuur zal hier voor blijven pleiten. Huurders antwoorden en informeren over uit te voeren werken is echt wel het minimum.”

Van Bossuyt: “Wat mij bijzonder aan het hart gaat zijn de klachten over toegankelijkheid, of liever over het gebrek aan toegankelijkheid. Hindernissen op het openbaar domein, wandelbusjes en shuttles waar rolstoelgebruikers niet op kunnen, … Hier moet onze stad het echt beter doen. Werk maken van een toegankelijke stad moet voor ons meer prioriteit krijgen. Het recent voorgestelde Actieplan Toegankelijkheid mist alvast ambitie, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de bescheiden plannen op vlak van toegankelijke speelterreinen.”

Elk jaar geeft de Ombudsvrouw ook een reeks aanbevelingen aan het schepencollege om de dienstverlening aan de Gentenaars te verbeteren. Van Bossuyt: “Met N-VA vragen we het stadsbestuur om die adviezen uit te voeren. Maak werk van een klantvriendelijke, flexibele en toegankelijke dienstverlening. Laat het volgend jaarrapport van de Ombudsvrouw niet opnieuw een herhaling zijn van dezelfde hardnekkige pijnpunten. Los ze op.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is