Schaduw Watteeuw blijft over wijkcirculatieplannen hangen. Bob Cammaert (N-VA): “Woordbreuk, geen trendbreuk. Als de helft van de mensen tegen is en amper 20% voor, dan moeten je fundamenteel ingrijpen en niet morrelen in de marge”

Op 6 juni 2025, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken
Gentbruggebrug 2

Vandaag stelde het stadsbestuur de resultaten voor van de evaluatie van de wijkcirculatieplannen in Gentbrugge/Dampoortwijk en in Zwijnaarde. N-VA-gemeenteraadslid Bob Cammaert: “De evaluatie bevestigt waar we met de N-VA al van in het begin voor gewaarschuwd hebben. In beide gevallen vindt de helft van de bewoners dat het leven in de eigen wijk er niet op verbeterd is, integendeel. Amper 20% vindt de nieuwe situatie een vooruitgang. Meer dan 70% van de ondernemers ondervindt negatieve effecten. Dat er met zo’n cijfers gekozen wordt voor slechts heel beperkt bijsturen, begrijp ik niet. Dit is niet de beloofde trendbreuk, maar een woordbreuk.”

Cammaert: “De resultaten van de evaluatie zijn eerlijk gezegd nog slechter dan verwacht. In Zwijnaarde vindt 54% dat de situatie niet aangenamer is in de eigen woonbuurt, in Gentbrugge/Dampoortwijk is dat 47%. In beide deelgebieden ziet slechts respectievelijk 19% en 22% een verbetering. Dat is alles samen een duidelijke afwijzing van de ingevoerde plannen. Een echte motie van wantrouwen tegenover de partijen die deze plannen ingevoerd hebben: OpenVLD, Vooruit, Groen en CD&V.”

Cammaert: “Maar ondanks die duidelijke afwijzing – en na eerdere beloftes van een trendbreuk op vlak van mobiliteit in het bestuursakkoord – wordt er dus slechts beperkt bijgestuurd. In Zwijnaarde komen er maar twee kleine nieuwe ingrepen. Pijnpunten zoals de Klossestraat, de knip in de Hutsepotstraat, Ter Linden en de veiligheid van o.a. de schoolgaande jeugd daar blijven bestaan. In Gentbrugge/Dampoortwijk komen er meer bijsturingen, maar ook hier worden cruciale pijnpunten niet of onvoldoende aangepakt. De situatie aan Gentbruggebrug wordt bijgevijld, maar blijft tegelijk complex en kwetsbaar op vlak van verkeersveiligheid. Het fors toegenomen verkeer in de Wolterslaan wordt ondanks tal van protestacties niet aangepakt.”  

Cammaert: “Gelukkig zijn er toch ook een aantal verbeteringen. De paaltjes aan het Gentbruggeplein verdwijnen, goed voor de bereikbaarheid van de handelaars en de hele woonwijk. De afschaffing van de uitgebreide zones voor plaatselijk verkeer is ook een goeie zaak. Daar hadden we met de N-VA ook al herhaaldelijk op aangedrongen wegens niet wenselijk en onwerkbaar. De nu beloofde slimme verkeerlichten op de Dendermondsesteenweg zijn een no-brainer, maar of dat voldoende zal zijn blijft afwachten.”

Cammaert: “Wat ik ook wel een stuk betreur is de manier van werken. Over de vandaag plots voorgestelde bijsturingen is geen enkel overleg meer geweest. Noch met de bewoners, noch met de ondernemers. Een constructief debat met de leden van de gemeenteraadscommissie mobiliteit over de evaluatie is er evenmin geweest. Het is alsof men ineens voor de vlucht vooruit heeft gekozen, zonder dat duidelijk is waarom.”

Cammaert besluit: “De nieuwe maatregelen gaan pas in het najaar effectief in. Met N-VA Gent zullen we nauw opvolgen wat hiervan de concrete impact zal zijn. We zullen ons oor andermaal te luisteren leggen bij de bewoners en de handelaars. Hun evaluatie is voor ons de ultieme toetssteen. Pijnpunten zullen we blijven aanvechten. Strijdvaardig, maar altijd constructief.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is