WoninGent treedt nauwelijks op tegen sociale fraude met buitenlandse eigendommen

Op 28 juni 2022, over deze onderwerpen: Sociale zaken, Wonen (+ ruimtelijke ordening)

Begin 2021 stelde Vlaams minister van wonen Matthias Diependaele nieuwe instrumenten ter beschikking van de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM) om beter te kunnen optreden tegen sociale fraude door huurders die onroerend goed in het buitenland bezitten. Gert Robert, gemeenteraadslid en bestuurslid bij de stedelijke SHM WoninGent: “Al maanden vraag ik of WoninGent hiervan gebruik maakt of hoe men dit soort fraude nu aanpakt. De resultaten die recent dan toch werden gepresenteerd zijn teleurstellend. Op de nieuwe Vlaamse raamovereenkomst werd nog geen enkele keer een beroep gedaan. De eigen interne procedure heeft geleid tot amper 9 verder te onderzoeken gevallen, op een totaal van bijna 9000 woningen.”

Gert Robert: “Uit de rapportage door WoninGent blijkt dat men in totaal weet heeft van slechts 13 meldingen over mogelijke fraude met buitenlandse eigendommen. Negen daarvan beoordeelt men als de moeite waard om zelf verder intern te onderzoeken. Vergeleken met de resultaten bij andere, vaak veel kleinere SHM’s vind ik dat een laag aantal. Bij bijvoorbeeld SHM Nieuw Dak in Genk (3700 woningen) werden al 34 onderzoeken gestart.” 

Anneleen Van Bossuyt, fractieleider N-VA Gent: “Andere sociale huisvestingsmaatschappijen zetten inderdaad sterker in op de aanpak van dit soort sociale fraude. Tot nu toe maakten al achtentwintig SHM’s gebruik van de Vlaamse raamovereenkomst. Dat leverde tot dusver 485 onderzoeken op, waarbij in 223 casussen effectief ook onroerend bezit in het buitenland werd gevonden, een positief resultaat van 46%.”

Robert: “Ik begrijp niet dat WoninGent – voor 99% in handen van de Stad Gent – nog altijd geen gebruik gemaakt heeft van de Vlaamse raamovereenkomst, waarbij samengewerkt wordt met gespecialiseerde onderzoeksbureaus. Voor aangevraagde onderzoeken die tot resultaat leiden (= effectieve vaststelling van een buitenlandse eigendom) komt de Vlaamse overheid tussen voor 100% van de kostprijs, voor onderzoeken die geen resultaat opleveren voor 75%. Wat houdt WoninGent dan tegen? Je kan toch niet vóór sociale fraude zijn?”

Van Bossuyt: “Dit is een thema dat leeft bij de mensen, ook in Gent. Tijdens onze huis-aan-huisbezoeken en anti-zwerfvuilacties worden we hier vaak over aangesproken. Dat is ook heel begrijpelijk. Sociale fraude ondergraaft het draagvlak voor sociaal wonen bij de burgers. Mensen willen gerust solidair zijn, maar dan wel met wie het nodig heeft en niet met wie misbruik maakt van het systeem.”

Robert: “Elke sociale woning die onterecht ingenomen wordt door iemand die zich niet aan de regels houdt, is een extra gezin op de wachtlijst. Elke woning die dankzij een kordate aanpak van sociale fraude vrijkomt, is een gezin minder op de wachtlijst. Ik zal er dan ook blijven voor pleiten dat ook WoninGent eindelijk gebruik maakt van het Vlaamse aanbod.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is