U bent hier
Nieuwe doorlichting uiterst kritisch voor stedelijke sociale woonmaatschappij WoninGent Anneleen. Van Bossuyt (N-VA): “Vastgestelde pijnpunten al jarenlang een probleem”
Sinds juni is een door het stadsbestuur besteld extern doorlichtingsrapport klaar over sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) WoninGent, die voor 99% in handen is van de Stad Gent. Maar pas nu komt het document aan de oppervlakte. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “De resultaten zijn eerlijk gezegd ontluisterend. Veel van de pijnpunten klaagden we met N-VA al jaren aan, maar de nu gemaakte vergelijking met een aantal andere woonmaatschappijen zet de zaken echt wel op scherp. De kritiek op o.a. de interne organisatie en efficiëntie, op het financieel beleid en op het personeelsbeleid is snoeihard.”
Van Bossuyt: “Het nieuwe rapport is bijzonder helder en de lijst met probleempunten is lang: ‘onvoldoende procesmatige afstemming’, ‘gebrekkige financiële rapportering’, ‘weinig inzet op efficiëntieverhoging’, ‘teveel hiërarchie’, ‘langdurige beslissingsprocessen’, ‘tekort aan rapportage over al dan niet behaalde doelstellingen’, ‘oplossen van meldingen voor onderhoud en herstellingen is problematisch’, enz. Dat zijn geen details. Dit is fundamenteel.”
Gert Robert, bestuurder van WoninGent en N-VA-gemeenteraadslid: “Samengevat functioneert WoninGent in zijn huidige structuur niet zoals het zou kunnen of moeten. Dat heeft natuurlijk ook een heel directe impact op de sociale huurders. De klachtenstroom over bijvoorbeeld de facturering van de huur, over de wachttijden voor herstellingen, of over leefbaarheidsproblemen houdt al jaren aan. Ook wij worden vaak gecontacteerd door huurders die bij WoninGent geen antwoord vinden op hun terechte vragen.”
Van Bossuyt: “Een aantal cijfers spreken voor zich. Het rapport vermeldt dat bij WoninGent 17,68% van de woningen leeg staan. Het gevolg hiervan zijn minder huurinkomsten en langere wachtlijsten. Bij andere SHM’s bedraagt die leegstand een pak minder, met percentages van bijvoorbeeld 10,55% of zelfs 5,82%. Ook qua huurachterstallen scoort WoninGent slecht: die bedragen nu al 10,63% van de totale omzet, tegenover 1,5% à 4% elders. Last but not least: WoninGent telt veruit het hoogste aantal personeelsleden: 21,52 VTE per 1000 woningen, bij andere SHM’s gaat het van 9,07 VTE tot 15,49 VTE . Dit hoge personeelsbestand drijft de uitgaven omhoog, terwijl er allerminst betere dienstverlening tegenover staat.”
Robert: “Nog interessant zijn de vergelijkende cijfers over de mediaan huurprijzen en het mediaan inkomen van de sociale huurders. Het stadsbestuur argumenteert al jaren dat WoninGent het financieel slecht doet omdat de maatschappij het financieel zwakste huurderspubliek van heel Vlaanderen zou hebben, maar dat gaat niet op: bij WoninGent bedraagt het jaarlijkse mediaan inkomen 14.192 euro, maar bij het Antwerpse Woonhaven is dat met 14.180 euro nog iets lager. De mediaan huurprijs voor een appartement bij WoninGent ligt met 252 euro ook iets hoger dan bij Woonhaven (249 euro).”
Van Bossuyt: “De reactie op het rapport van de bevoegde schepen van wonen Heyse (Groen) gisteravond in de gemeenteraadscommissie was ronduit teleurstellend. Voor haar is de kous af. Voor een debat over de inhoud was er geen ruimte. Voor de schepen is het nu aan WoninGent om al dan niet aan de slag te gaan met de bevindingen en aanbevelingen. Maar de defensieve repliek van WoninGent op de doorlichting doet weinig goeds vermoeden. Daarmee laat de schepen van wonen de Gentse sociale huurders in de kou staan. Ik roep haar dan ook op om dit dossier niet van zich af te schuiven, maar actie te ondernemen.”
Robert besluit: “Dit rapport mag geen vodje papier worden dat in de prullenmand belandt. Veel van de vastgestelde problemen kaart ik al jaren aan, maar worden nu cijfermatig onderbouwd vanuit vergelijkend perspectief. Men moet met de grootste prioriteit ernstig werk maken van een grondige interne herstructurering, op basis van de conclusies van het rapport en ook met het oog op de fusie van de Gentse SHM’s die er op initiatief van Vlaams minister van wonen Matthias Diependaele (N-VA) binnenkort aankomt. Het huis moet op orde staan. En zeker: hier en daar is er al een stap vooruit gezet, maar het is té weinig en het gaat té traag. Binnen de raad van bestuur van WoninGent zal ik hier hard voor pleiten, in de eerste plaats in het belang van onze sociale huurders.”