N-VA wil apart subsidiereglement voor Stadskermissen: “Mooie traditie die we moeten koesteren”

Op 26 september 2022, over deze onderwerpen: Cultuur & Sport
feest

Vandaag staat op de gemeenteraad een nieuw subsidiereglement voor feestelijke evenementen geagendeerd. N-VA-gemeenteraadslid Karlijn Deene: “Dat er voor de verdeling van overheidsmiddelen duidelijke criteria worden ingevoerd, daar kan natuurlijk niemand tegen zijn. Maar dat alle soorten feestelijkheden op één hoopje worden gegooid, daar kunnen we ons met N-VA niet in vinden. Straatbarbecue’s zijn nu éénmaal niet hetzelfde als de Stadskermissen in de deelgemeenten die een jarenlange traditie kennen en elk hun eigen karakter hebben.”

Bob Cammaert, afdelingsvoorzitter N-VA Gent: “Schepen Van Braeckevelt (Groen) zegt het beste voor te hebben met onze Stadskermissen. Maar tegelijk is in het gemeenteraadsbesluit zwart op wit sprake van de ‘voormalige stadskermissen’. Duidelijker kan denk ik niet. Veel organisatoren en vrijwilligers die zich al jaren met hart en ziel inzetten voor de Stadskermissen zijn erg bezorgd over de toekomst. Ze vrezen dat er op termijn geen plaats meer zal zijn voor hen. Voor ons als N-VA Gent is het duidelijk: de Stadskermissen moeten in al hun glorie blijven bestaan.

Raadslid Deene: “De beste oplossing is voor de Stadskermissen een apart subsidiereglement. Daarin kan geregeld worden hoe de beschikbare financiële middelen via objectieve criteria verdeeld worden over de verschillende organisatoren. Ook de andere ondersteuning die de Stadskermissen tot voor kort nog hadden – op vlak van logistiek, communicatie en promotie – kan via dit reglement geregeld worden.”

Voorzitter Cammaert: “De schepen is zelf ook niet helemaal consequent met zijn nieuwe regeling. Want voor de Oogstfeesten in Oostakker en de Lichtstoet in Ledeberg vindt hij een aparte regeling wél verdedigbaar. En dat is op zich natuurlijk prima. Daarvoor heeft hij onze volle steun. Maar het is te weinig: er moet voor alle Gentse Stadskermissen een apart statuut komen met een eigen reglement.”

Raadslid Deene: “Ik heb daartoe een voorstel ingediend dat vanavond op de gemeenteraad geagendeerd staat. Ik hoop van harte dat de meerderheidspartijen dit zullen steunen. Onze Stadskermissen zijn een mooie traditie: onze Gentse deelgemeenten dragen actief bij aan een stukje lokale identiteit en aan het plaatselijke gemeenschapsgevoel. Ze zijn erfgoed dat we moeten koesteren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is