Voorstel N-VA Gent: reflecterende huisnummers voor woningen

Op 17 december 2023, over deze onderwerpen: Veiligheid, Wonen (+ ruimtelijke ordening)
huisnummer

Is uw huisnummer goed zichtbaar, ook in het donker? Waarschijnlijk heeft u er nooit echt bij stil gestaan, maar voor de hulpdiensten gaan er vaak kostbare minuten verloren bij het zoeken naar het juiste adres. N-VA Gent pleit er dan ook voor om in Gent de burgers aan te moedigen om een reflecterend huisnummer aan hun woning te voorzien.

Bob Cammaert, voorzitter N-VA Gent: “In geval van nood kan elke extra seconde die de huisarts, ziekenwagen of brandweer moet zoeken naar het juiste adres een seconde te veel zijn. Zeker in het donker of bij slecht weer, in het bijzonder in de deelgemeenten, is het voor de hulpdiensten niet altijd evident om het huisnummer vanaf de openbare weg te kunnen zien. De oplossing: een reflecterend huisnummerbordje.”

Gemeenteraadslid Els Roegiers: “Veel steden en gemeenten bieden bij nieuwbouwwoningen of aan hun nieuwe inwoners een huisnummer aan, al dan niet tegen kostprijs. Door te kiezen voor een reflecterend bordje zorg je voor een vlottere bereikbaarheid voor de hulpdiensten. Gent kan een vergelijkbaar initiatief nemen, met een actie om bestaande huisnummers te vervangen door reflecterende bordjes. Tijdens onze maandelijkse huisbezoeken in heel Gent stellen we vast dat zo’n ingreep het werk van onze hulpdiensten zou vergemakkelijken.”

Cammaert: “Dit is een maatregel die de stadskas niet veel hoeft te kosten, maar die een grote meerwaarde kan bieden in levensbedreigende situaties. Het financiële plaatje zal uiteraard afhankelijk zijn van welk aanbod men precies wil doen aan de Gentenaars en ook van de schaal van de sensibiliseringscampagne. Maar een reflecterend huisnummer – een aluminium plaatje met daarover een reflecterende folie met de cijfers – kost de gemeente sowieso slechts één à twee euro qua materiaalkost.”

Cammaert besluit: “Ons raadslid Els Roegiers heeft hierover een voorstel van raadsbesluit ingediend voor de gemeenteraad van morgenavond. Concreet stellen we voor om stadsgebouwen te voorzien van reflecterende huisnummers (kwestie van het goede voorbeeld te geven), om een informatiecampagne ter zake op te zetten, en om een aanbod voor geïnteresseerde Gentenaars uit te werken. Het stadsbestuur heeft vaak de mond vol van het behartigen van de belangen van onze deelgemeenten. Met dit initiatief ligt er een constructief voorstel op tafel dat vooral de bewoners daar ten goede zal komen. We rekenen er dan ook op dat de meerderheid ons voorstel zal steunen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is