WoninGent ook in beroep veroordeeld voor verhuren van ongeschikt verklaarde woningen N-VA Gent: “Goede zaak voor sociale huurders, blamage voor Gentse meerderheid

Op 17 september 2021, over deze onderwerpen: Sociale zaken, Wonen (+ ruimtelijke ordening)

Vandaag heeft het Gentse Hof van Beroep de eerdere veroordeling van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent voor het verhuren van ongeschikt verklaarde woningen bevestigd. De stedelijke woonmaatschappij moet een boete betalen van 200.000 euro, waarvan 120.000 euro met uitstel. De morele schadevergoeding voor de individuele huurders werd verdubbeld.

N-VA-fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt“Dit is opnieuw een belangrijke overwinning voor de sociale huurders. Ze woonden in abominabele en ongezonde omstandigheden. Ze vonden geen gehoor bij WoninGent. Ik ben blij dat nu ook het Hof van Beroep uitdrukkelijk erkent dat de omstandigheden schrijnend waren en dat ondanks herhaalde klachten van huurders WoninGent daar niet bij stilstond en het beleid niet werd aangepast. Daarom hadden we ons in eerste aanleg met N-VA ook burgerlijke partij gesteld in deze zaak.”

Gemeenteraadslid Gert Robert, lid van de raad van bestuur van WoninGent: “Voor alle duidelijkheid: WoninGent, dat is het Gentse stadsbestuur. De stad bezit 99% van de aandelen. De vorige en huidige meerderheidspartijen OpenVLD, Vooruit en Groen zijn 100% verantwoordelijk voor dit debacle. Pas sinds begin 2020 kwam er plaats voor de oppositiepartijen in de raad van bestuur van WoninGent. Voor die tijd was democratische controle onmogelijk. Met alle gevolgen van dien.”

Afdelingsvoorzitter Bob Cammaert, die tijdens het proces in eerste aanleg namens N-VA optrad als advocaat: “Met N-VA eisen we al vele jaren om prioritair in te zetten op de renovatie van het fel verouderde woningbestand van WoninGent. Al even lang kloppen we op de nagel van de niet-klantvriendelijke dienstverlening voor sociale huurders. Onze fractie hield hierover letterlijk al tientallen tussenkomsten. Pas recent is er een meerjarenplan voorgesteld om de renovatie van het verouderde woningbestand versneld aan te pakken.”

Van Bossuyt besluit: “De veroordeling in beroep is een serieuze smet op het blazoen van de Gentse meerderheid. Beschamend eigenlijk dat men er nog voor koos om tegen de eerste veroordeling in beroep te gaan. Mensen en gezinnen in schrijnende omstandigheden laten wonen, dat is allesbehalve sociaal. Ik ben ook tevreden dat de rechter het stadsbestuur niet is gevolgd  in het afschuiven van de verantwoordelijkheid op de Vlaamse overheid. Minister Diependaele (N-VA) neemt als Vlaams minister van wonen wel degelijk zijn verantwoordelijkheid.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is